Spennhylse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En W-type hylse (rød) med utvendige gjenger som trekkes inn i spindelen (grønn) med en trekkstang (blå), og som deretter klemmer om, roterer og frigjør en aksling (bor)
Ulike spennhylser (øverst og i midten) og en demontert liten kjoks (nederst).
R8-type spennhylser

En spennhylse er en segmentert krage.[1][2] Ofte er en av de to radiale overflatene konisk og den andre sylindrisk. Spennhylse viser ofte til en type kjoks som bruker spennhylser for å holde enten et arbeidsstykke eller et verktøy (for eksempel et bor), men har også andre mekaniske bruksområder.

Som klemmemekanisme er en spennhylse i stand til å produsere en høy klemkraft med nøyaktig justering. Klemoverflaten til en spennhylse er vanligvis sylindrisk, men kan utformes for å akseptere en et verktøy eller arbeidsstykke med en hvilken som helst definert form.

Ekstern spennhylse[rediger | rediger kilde]

Denne typen hylse holder den ytre overflaten av verktøyet eller arbeidsstykket fastspent, og er den vanligste typen spennhylse.

En ekstern spennhylse er en hylse med sylindrisk indre overflate og konisk ytre overflate. Hylsen kan klemmes mot en motsvarende avsmalning slik at dens indre overflate trekker seg sammen til en litt mindre diameter, og klemmer verktøyet eller arbeidsstykket for å holde det fast. Ofte er spennhylsen laget av fjærstål, med ett eller flere spor kuttet i lengderetningen for å la den utvide seg og trekke seg sammen.

En ekstern hylse klemmer seg mot den indre overflaten eller boringen til en hul sylinder. Hylsens avsmalning er intern og hylsen utvides når en tilsvarende avsmalning trekkes eller tvinges inn i kollettens indre avsmalning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Collins Dictionary, accessed 1 June 2020.
  2. ^ Merriam-Webster Dictionary, accessed 1 June 2020.