Spantax

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En Spantax Convair 990 «Coronado» under landing ved Basel-Mulhouse-Freiburg lufthavn.

Spantax var et spansk flyselskap som opererte fra 1959 til 1988. Selskapet, som var basert på Kanariøyene, ble grunnlagt 6. oktober 1959 som Spanish Air Taxi. Charterflyvninger for turister på vei til og fra Kanariøyene og Spansk Sahara, i tillegg til transport av last og personell til oljefeltene i Laâyoune (El Aaiún) var med på å bidra til selskapets ekspansjon. I 1963, da selskapet ble omdøpt til Spantax S.A., vokste det videre da det begynte å tilby transatlantiske charterflyvninger, og selskapet utvidet sin flåte.

Den 3. desember 1972 krasjet et Convair 990-fly tilhørende Spantax-flåten på flyplassen i Los Rodeos, som senere var åsted for Tenerife-katastrofen (1977). 13. september 1982 styrtet et DC-10-30CF-fly operert av Spantax ved avgang fra flyplassen i Málaga. På 1980-tallet var selskapet plaget av finansielle problemer og hyppige streiker, og selskapets økonomiske problemer førte til at det ble solgt til Aviation Finance Group, basert i Luxembourg. Forsøk på å styrke og refinansiere selskapet, samt forhandlinger med China Airlines med tanke på videre ekspansjon, lyktes ikke. Spantax kollapset økonomisk og ble oppløst 29. mars 1988.

Ulykker og nærulykke[rediger | rediger kilde]

3. desember 1972 — Spantax Flight 275 kræsja på Los Rodeos-flyplassen på Tenerife, og alle sju i besetningen døde sammen med 148 passasjerer.

Nestenulykke i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge fløy et Spantaxfly i lav høyde inn over Drøbak og Mosseveien søndag 22. januar 1978. Flyet, en firemotors Coronado var på vei fra Las Palmas til Gardermoen med ca. 150 charterturister. Dette kunne endt med katastrofe hvis ikke radaren og flyveleder hadde oppdaget flyets meget lave posisjon i tide. Den spanske kapteinen fikk øyeblikkelig beskjed om å stige. Det er naturlig å tro at kapteinen var i ferd med å gå inn for landing på Fornebu i stedet for Gardermoen siden landingshjulene allerede var ute og alt var klargjort for landing. [1] Denne hendelsen inspirerte i ettertid den norske komikeren Harald Heide-Steen jr. til å lage et humoristisk innslag om den spanske piloten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (Kilde:Passasjer Tom Andrésen og Dagbladet tirsdag 24.01.1978)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]