Spansk pepper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spansk pepper
Spansk pepper
Vitenskapelig(e)
navn
:
Capsicum annuum
L., 1753
Norsk(e) navn: paprika
Hører til: søtvierfamilien,
Solanales,
blomsterplanter
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: opprinnelig fra Mellom- og Sør-Amerika
Utbredelse: terrestrisk

Paprika (lat: Capsicum annuum) er en stor variant av chilipepper og er vanlig i matlaging. Paprika er en frukt i botanisk forstand, men brukes som grønnsak i matlaging.

Den fins i sterkere og svakere varianter og i forskjellige farger, blant annet rød, gul, grønn og oransje. At paprikaen mangler den styrken som kjennetegner chillipepper, skyldes en resessiv genvariant, noe som ble oppdaget og utviklet i Ungarn, som den dag i dag er kjent for sin paprikadyrking og sitt paprikapulver, det siste gjerne med høy scovillegrad.

På engelsk kalles paprika blant annet bell pepper, som viser til den klokkeformede fasongen. Paprika er den mildeste av pepperfruktene, og smaken er søt og aromatisk. I de fleste tilfeller kan paprika erstattes av de milde chilitypene som mange oppfatter som mer aromatiske.

Sammenlignet med tomat inneholder paprika usedvanlig mye C-vitamin. Det var den ungarske legen og biokjemikeren Albert Szent-Györgyi som først oppdaget dette i 1932. Som følge av oppdagelsen fikk han i 1937 nobelprisen i fysiologi/medisin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.