Hopp til innhold

Spansk einer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spansk einer
Individ i Segovia, Spania
Nomenklatur
Juniperus thurifera
Populærnavn
Spansk einer
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
SlektJuniperus

Spansk einer (latin: Juniperus thurifera) er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i fjellstrøk ved det vestlige Middelhavet, nærmere bestemt i Marokko, nordlige Algerie, østlige og nordlige Spania, sørlige Frankrike, og Korsika.

Bladverk og frøkongler (bær).

Arten har vekst i høyder fra 300 moh. til 2 400 moh., men opp til 3 300 moh. i Atlasfjellene. I de lavere deler av Atlasfjellene opptrer den gjerne sammen med Quercus ilex. I mellomliggende fjellstrøk i Afrika ofte med atlasseder (Cedrus atlantica).

Tidligere opererte man med to varianter, men dette er stort sett forlatt. Delingen ble gjort mellom Juniperus thurifera var. thurifera (Europa, frøbær 8–12 mm med 2–4 frø), og Juniperus thurifera var. africana (Afrika, frøbær 7–8 mm med 1–2 frø). I Afrika er arten ansett som truet, på grunn av overbeiting fra geiter.

Treet blir 4–20 m høyt, med pyramideformet krone i ung alder, men siden rundt eller irregulært formet løvverk. Diameter inntil 2 m. Grenene er utstrakte eller hengende ytterst, unge skudd er sterkt aromatiske og smaksrike. Nålene på unge skudd sitter i grupper av 3 og er inntil 8–10 mm lange, voksne nåler er grønne eller klargrønne, skjellaktig tette og 1–3 mm. Den er oftest særbu, med hann- og hunnblomster på separate individer.

Frøkonglene modner til blå-svarte bær med et hvitt vokslag, inntil 7–12 mm store, runde eller ovale, litt mindre enn hos Juniperus excelsa ssp. polycarpos. Hannkonglene er inntil 3–4 mm store, de sprer pollenet tidlig om våren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]