Souphanouvong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Souphanouvong
Souphanouvong1978.jpg
Født13. juli 1909[1][2][3]Rediger på Wikidata
Luang PrabangRediger på Wikidata
Død9. jan. 1995[1][2]Rediger på Wikidata (85 år)
VientianeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved École nationale des ponts et chaussées, Lycée Albert SarrautRediger på Wikidata
Parti Lao People's Revolutionary PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet Laos, FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser
9 oppføringer
Oktoberrevolusjonsordenen, Medaljen for styrking av det væpnede brorskap, Klement Gottwald-ordenen (1989)[4], Sükhbaatars orden, Ordenen Playa Girón, Stara Planina-ordenen, Ho Chi Minh-ordenen, Nasjonens gullmedalje, Ordenen folkenes vennskapRediger på Wikidata

Prins Souphanouvong (laotisk: ສຸພານຸວົງ; født 13. juli 1909 i Luang Prabang i Laos, død 9. januar 1995 i Vientiane i Laos), også kalt Den røde prins, var en laotisk prins og politiker. Sammen med sin halvbror prins Souvanna Phouma og prins Boun Oum var han en av «de tre prinsene» i Lao, som representerte de kommunistiske (pro-Viet Nam og -USSR), nøytrale og rojalistiske fraksjonene. Fra 1975 til 1991 var han formelt Laos' første president.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Souphanouvong var en av sønnene til Bounkhong, den siste uparaja (visekonge) av Luang Prabang. I motsetning til sine halvbrødre Souvanna Phouma og Phetsarath Rattanavongsa, hvis mødre var kongelige, var hans mor, Mom Kham Ouane, en vanlig kvinne.

Souphanouvong skal ha vært den dyktigste av uparaja Bounkhongs sønner, og kunne åtte språk flytende, inkludert gresk og latin. Før han tok sin ingeniørgrad ved École nationale des ponts et chaussées i Paris hadde han jobbet ved havna i Le Havre.

Souphanouvong ble utdannet i Vietnam og Frankrike, og ble etter hvert en tilhenger av Hồ Chí Minh og ble med i den indokinesiske kommunistbevegelsen. I august 1950 organiserte Souphanouvong den første kongressen til Neo Lao Issara (Lao-frihetsfronten), vanligvis kjent som Pathet Lao, som ledet den kommunistiske motstanden mot fransk styre i Lao.

Souphanouvong ble den formelle lederen for Laos revolusjonære folkeparti, men holdt ikke den egentlige makten i partiet, og da kommunistene overtok makten i 1975 ble han innsatt som Laotenes demokratiske folkerepublikks første president, en stilling han holdt til 1991, selv om Phoumi Vongvichit var fungerende president fra 1986 til 1991, da han ble etterfulgt av Kaysone Phomvihane, som til da hadde vært Laos statsminister. Fra 1979 til 1986 var han også president for Laofronten for nasjonal bygging, og ble også her etterfulgt av Phoumi Vongvichit.

I 1991 ble han rådgiver for partiets sentralkomité. Siden døde han 9. januar 1995, åttiseks år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Souphanouvong, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000009413, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 57267[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.prazskyhradarchiv.cz[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Ingen
Savang Vatthana
(som konge) 
Riksvåpenet til Laos.svg
Laos' 1. president

(2. desember 1975
15. august 1991)
(fungerende president fra
2. desember 1986:
Phoumi Vongvichit)
Etterfølger:
 Kaysone Phomvihane