Soter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Soter
Soterius
Soter.jpg
FødtUkjent dato
Fondi, Italia
Død174/175, trad. 22. april
 
Beskjeftigelse Katolsk prestRediger på Wikidata
Embete
Nasjonalitet RomerriketRediger på Wikidata
Gravlagt PeterskirkenRediger på Wikidata
DåpsnavnSoterius
Valgt166
Innsatt166
Saligkåret-
HelligkåretKort tid etter sin død
Festdag22. april
ForgjengerAnicetus
EtterfølgerEleuterius

Soter (Soterius, ukjent fødselsdato), ble valgt til pave i 166 (enkelte kilder angir 162 eller 168) og innsatt samme år. Han regjerte inntil sin død i 175 (eller 174).

Soter var fra Fondi i Campania. Det eneste man vet om hans familie er at hans fars navn var Concordius.

Han er kjent som «nestekjærlighetens pave», blant annet fordi han sendte en pengegave til den fattige menigheten i Korint, for at de skulle bruke dem på de fattige og på kristne straffanger.[trenger referanse] Han skal ha vært den første paven som gjorde noe slikt.[trenger referanse] Biskopen av Korint, Dionysios, sendte et takkebrev som er nevnt i Eusebius' kirkehistorie, der han fortalte at menigheten ville bevare brevet og lese det opp under gudstjenester. Soter hadde også, muligens i brevet som fulgte gaven, gitt Dionysios en reprimande fordi han var for avslappet overfor syndere, spesielt i forhold til seksuell avholdenhet.[trenger referanse]

Det skal ha vært Soter som innførte påskefeiringen som en fast liturgisk fest.[trenger referanse] Han skal også ha innført doktrinen om at ekteskapets sakrament kun er gyldig dersom det er velsignet av en prest.[trenger referanse] Dette er en doktrine som fortsatt består i Den ortodokse kirke, men i Den katolske kirke kan også en diakon velsigne ekteskapet.

Tradisjonelt er han regnet som martyr, men det er ingen sikre kilder for dette.[trenger referanse] Man vet at han ble gravlagt på Callistus-kirkegården i Roma. Hans minnedag er den 22. april. I 1969 ble denne fjernet fra den romerske kalenderen.


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Anicetus
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Eleuterius