Sota Sæter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sota Sæter med hovedbygningen.
Sota Sæter.

Sota Sæter (819 moh) er en bemannet turisthytte i den sørlige enden av dalføret Bråtå og innsjøen Liavatnet ved Breheimen i Skjåk kommune i Oppland. Sota er eiet og drevet av Den Norske Turistforening (DNT), og ligger i nær tilknytning til Tverrådalskyrkja, Fortundalsbreen og Jostedalsbreen.

Sota Sæter består av ti frittstående bygninger av ulik utforming på ett tun, og har tilsammen 72 soveplasser fordelt på ulike romstørrelser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sota Sæter var tidligere bosted for fjellmannen og jegeren Svein Kvitingen (1856–1939), som i 1894 ble kontaktet av DNT angående en avtale om losji og enkel servering i Sveinstugu. Etter hans død drev Edvard Grimstad stedet og flere hytter ble satt opp. Fra 1954 drev Edvards sønn Torbjørn Grimstad Sota Sæter, og som utøvende kunstsmed utsmykket han Sota med flere smijernsarbeid som fortsatt eksisterer.

I 1989 ble Sota Sæter kjøpt opp av Berit og Gunnar Bugge som satte igang med omfattende restaurering av området, og i 1994 videresolgte de Sota til DNT Oslo og Omegn, som fortsatt eier stedet med Jorun Svingen som bestyrer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]