Sophie von Dönhoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sophie von Dönhoff
Sophie graefin doenhoff.jpg
FødtSophie Juliane Friederike von Dönhoff
17. oktober 1768
Q2475090
Død28. januar 1838 (69 år)
Heckelberg-Brunow
Ektefelle Fredrik Vilhelm II av Preussen
SamboerFredrik Vilhelm II av Preussen
Barn Friedrich Wilhelm Graf von Brandenburg, Julie von Brandenburg
Beskjeftigelse Hoffdame
NasjonalitetTyskland

Grevinne Sophie Juliane Dönhoff (født 17. oktober 1768 i Beynuhnen, Østpreussen, død 28. januar 1838 på Gut Beerbaum i Oberbarnim) var i morganatisk ekteskap gift med kong Fredrik Vilhelm II av Preussen.

Grevinne Sophie, som tilhørte den østprøyssiske adelsslekten Dönhoff, kom 1789 til det prøyssiske hoff som hoffdame for dronning Friederike Louise. Allerede året etter, den 11. april 1790, ble hun i Charlottenburgs slottskapell, viet til den prøyssiske kongen «til venstre hånd». Hun hadde en aparte fremtoning, og ble på grunn av sitt ungdommelige utseende kalt «Hebe» ved hoffet. Hun var dessuten en begavet pianistinne og sangerinne.

Snart kom det til uoverensstemmelser mellom Sophie og ektemannen, og de ble skilt allerede i juni 1792. Forgjeves hadde hun forsøkt å fri ham fra Bischoffswerders innflytelse og forholdet til Wilhelmine Encke. Kongen avviste imidlertid hennes forsøk på å blande seg inn i politiske anliggender. Selv om ekteskapet var meget kortvarig, fikk Sophie og kongen to barn:

I 1805 kjøpte grevinne Sophie godset Beerbaum, og viet seg engasjert til godsdriften.

Hun ble bisatt i 1838 på kirkegården til Beerbaum.