Sommarland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sommarland er en matrikkelgård i kommune i Nordland. Stedet ligger på Langøya, ved Sommarlandskjosen innerst i botnen av Møklandsfjorden, ca. 1,5 km sør for nabogården Kråkberget. Sommarland tilhørte opprinnelig Øksnes Vestbygd og var en av sju matrikkelgårder som ble overført fra Øksnes til Bø kommune i 1964.

I bokverket Gård og slekt i Øksnes nevner forfatter Johan Borgos to teorier om hva navnet på gården kan komme av. En mulig forklaring er at området kan ha blitt brukt som seter av fiskerbøndene på gårdene lenger ute, eller som sommerboplass av samer som bodde lenger inne på Langøya. Navnet ligner også på det sørsamiske sabmere-laande, som betyr «uslett moseland eller mosemyr».

Gården må ha hatt bosetning på 1500-tallet, men er oppført som ødegård i kildene tidlig på 1600-tallet. Rundt 1785 fikk gården samiske leilendinger. Sommarland lå på nytt øde ei tid fra 1816 til ca. 1830, da gården igjen ble bygslet av samer. Siden har gården vært kontinuerlig bebodd, fra 1854 av norske brukere.

Sommarland hadde gårdsnummer 6 i Øksnes kommune. Etter endringa av kommunegrensene ble det gnr. 71 i Bø.

Fylkesvei 820, åpnet i 1980, passerer Sommarland.

Kilder[rediger | rediger kilde]