Sol (tidsenhet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon på forskjellen mellom én planet-rotasjon (1 - 2 (på Jorden kalt siderisk døgn)) og ett soldøgn (1 - 3).

Sol er en tidsenhet som ble tatt i bruk av NASA i 1976 som definisjon på et soldøgn på planeten Mars;

«and is customarily referred to as a 'sol' in order to distinguish this from the roughly 3 % shorter solar day on Earth».[1]

Én sol tilsvarer 24 timer, 39 minutter og 35,244 sekunder, og er den tiden Mars bruker på å rotere én gang slik at solen står i samme posisjon igjen (sett fra Marsoverflaten). Måleenheten ble først brukt av NASA under Viking-programmet i 1976, og har siden også blitt brukt for etterfølgende Mars-ferder.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Det finnes per 2022 ingen offisiell kalender for Mars, så antall sol brukes for å holde telling med de ulike ferdenes tidsforløp på Mars-overflaten. Årsaken til at sol benyttes i stedet for (jord)døgn, har å gjøre med at sonder på marsoverflaten trenger sollys til solcellepanelene sine. Antall sol telles opp fra den enkeltes sonde/rovers landings-tidspunkt.

Tidspunktet for marsroveren Spirits landing den 4. januar 2004 definerte NASA som Spirits sol 1. Søsterfartøyet Opportunity landet ca. 3 uker senere den 25. januar 2004 (omtrent på Spirits sol 20), men Opportunitys sol 1 er definert som 25. januar 2004. NASA mistet kontakten med Spirit på sol 2210, og med Opportunity på sol 5111.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]