Hopp til innhold

Smørtre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smørtre
Smørtre i Burkina Faso
Nomenklatur
Vitellaria paradoxa
C.F.Gaertn.
Populærnavn
smørtre,
sheatre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenlyngordenen
Familiesapodillefamilien
UnderfamilieSapotoideae
SlektVitellaria
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltak

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: savanne
Utbredelse: Afrika

Smørtre (Vitellaria paradoxa) er et løvfellende tre i sapodillefamilien.

Det blir 10–15 m høyt, mer sjelden 25 m. Krona er tett og avrundet. Stammen er kort, som regel 3–4 m lang, og diameteren kan være 30–100 cm. Barken er tykk, korkaktig, oppsprukket og beskytter treet mot branner. Bladene sitter tett spiralstilt i enden av skuddene. Unge blad er rustrøde og hårete, og seinere blir de læraktige, snaue og mørkegrønne. De er 12–25 cm lange, 4–7 cm brede og har en bølgende bladrand.

Trærne blomstrer i tørketida etter at bladene har falt av. Blomsterstanden sitter på enden av kvister. Den består som regel av 30–40 blomster og er 5–7,5 cm i diameter. Blomstene er hvite, 1,5 cm i diameter og omgitt av tynne, brune høyblad. Frukten modnes i regntida samtidig som nye blad spretter. Den er et avlangt, gulgrønt eller gult bær, som er 5–8 cm langt, 3–4 cm bredt og inneholder som regel ett rødbrunt frø.

Smørtre er utbredt i det nordlige savannebeltet i Afrika fra Senegal i vest til Sudan og Uganda i øst. Arten er lyskrevende og tåler ikke sumpig jord. Det har et dypt rotsystem som gjør at det klarer seg i tørketida, og kan overleve ganske alvorlige branner.

Det ytre skallet på frøet fjernes før kjernene males, og fettet skilles ut. Fettet kalles sheasmør og er en viktig del av kostholdet i områdene der treet vokser. Sheasmør brukes også til å lage såpe og annen kosmetikk.

Smørtre er den eneste arten i slekta Vitellaria. Det vitenskapelige navnet Butyrospermum parkii ble tidligere brukt om arten.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]