Smikros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Menader og Dionysos holder et kantharos, stamnos av Smikros, Louvre

Smikros (gresk for liten) var en gresk vasemaler, fra perioden 510 til 500 f.Kr.. I Athen var han aktiv i arbeidsverkstedet til Eufronios. Ved siden av Eufronios, Euthymides, Hypsis og Dikaios-maleren, var Smikros én av de viktigste representativene for den såkalte Pionér-gruppen som bedrev rødfigurvasemaleri.

Fra Smikros finnes de tre signerte vaser. John Beazley kaller ham en etterligner av Eufronios.[trenger referanse] Det er mulig at Smikros samarbeidet i noen sene og ikke helt vellykkede vaser, vaser som sies å høre til Eufronios.[trenger referanse] På ett psykter i Eremitasjen i St. Petersburg har Eufronios malt en kvinnefigur med inskripsjonen Smikra, som kan bli forstått at er en hentydning til sin elev. En annen amfora ser ut til å tilhøre Smikros, som antyder at et samarbeid mellom begge vasemalere kan ha funnet sted. Smikros kan også ytterligere ha dekorert en stamnos og to pelikai.

Beazley kaller Smikros en dårlig håndverker.[trenger referanse] På tross av dette er det bare i sammenligning med de andre medlemmer av Pionér-gruppen. Det må tas i betraktning at rødfigurvasemaling på denne tid var i sin spedbarnsalder og at pionérene eksperimenterte.[trenger referanse] En mangel på skarpsindighet med bildekomposisjonen er ikke å komme vekk ifra.[trenger referanse] Hans utforminger er presise, men er allikevel unøyaktige med representasjonen av detaljer av øre og fingre.[trenger referanse] Også kledningen er ofte skjødesløst malt.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • A. A. Peredolskaja: The Hermitage pelike by Smikros. In: Epitymbion Roman Haken, Prag 1958, S. 100-101.
  • Adolph Greifenhagen: Smikros. Lieblingsinschrift und Malersignatur. In: Jahrbuch der Berliner Museen 9 (1967) S. 5-25.
  • Adolph Greifenhagen: Die Silene der Smikros-Amphora Berlin 1966.19. In: Archäologischer Anzeiger 1974, S. 238-240.
  • Martha Ohly-Dumm: Euphroniosschale und Smikrosscherbe. In: Münchner Jahrbuch 25 (1974) S. 7-26.
  • John Boardman: Athenian red figure vases. The archaic period, Thames and Hudson 1975