Småbåtregisteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Småbåtregisteret er et register opprettet først under Tollvesenet og i løpet av 2005 ble det overtatt av Redningsselskapet. Registeret gir mulighet for registrering av fritidsbåter som ikke er registreringspliktige i skipsregisteret.

Registreringen gir hver enkelt båt et kjennetegn med formatet tre bokstaver og tre tall, eks. ABC 123. Det gis skilt/klistremerker med nummer og det utstedes et båtkort for hver båt. Det er registrert ca. 250 000 småbåter i Norge.

Opprettelsen av registeret var blant annet motivert av ønske fra forsikringsselskapene og politiet om å kunne identifisere stjålne fritidsbåter.

Registreringspliktige skip får registreringsbokstaver og tall som følger fordelingen blant landene av kjennetegn som er bestemt av organene under Forente nasjoner. Denne fordelingen gjelder registrering av mange typer enheter, for eksempel fly, kringkastingstasjoner, radioamatører, personlige nødpeilesendere og maritim VHF for båter som ikke er radiopliktige. Registreringsnumrene i småbåtregisteret tar ikke hensyn til nasjonskodene i FN-systemet, da det er et nasjonalt register på samme måte som Det sentrale motorvognregisteret.

Skrognummer[rediger | rediger kilde]

I henhold til EØS-regelverket skal båter som er tilbudt på markedet etter 16.6.98 være preget med et skrognummer (CIN/Craft Identification Number). Nummeret er festet eller preget inn på skroget nedenfor fenderlisten på akterspeilets styrbord side. Nummeret er bygget opp etter formatet NO-ABC12345B789. NO er landskode. ABC er produsentkode. 12345 er båtens serienummer. B er produksjonsmåned (februar). 7 er det siste nummeret i produksjonsårstallet. 89 er de to siste sifrene i modellårstallet.

Andre nummere som brukes på båter[rediger | rediger kilde]

Båter som brukes i fiske kan ha fiskerregistrering med bokstaver først og sist og et tall imellom. Den første bokstaven er samme som fylkesbokstaven som ble benyttet på bilskilt før ca.1970. En eller to bokstaver på slutten angir kommunen. Tallene gis løpende for fiskere i kommunen.

Seilbåter kan ha nummer i storseilet og på spinnaker utstedt av Norges Seilforbund med formatet NOR 12345. Seilbåter som har egen klasse etter båttypen kan ha merket for klassen og N-123 med N for Norge og løpenummer for båter i klassen i Norge. Seilbåten kan også ha type/klassemerke og et løpenummer i seilet som gjelder alle båter av typen uavhengig av nasjonalitet.

En båt som ikke er radiopliktig, men som får konsesjon på maritim VHF, kan få radiokallesignal i formatet LL1234 i tillegg til et annet småbåtregisternummer og annet fiskernummer eller annet seilnummer.

Båter som ble registrert hos politiet før småbåtregisteret ble opprettet fikk nummer tilsvarende gamle bilnummere med en fylkesbokstav og nummer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]