Sluten ungdomsvård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sluten ungdomsvård («lukket ungdomsomsorg») er i Sverige en strafferettslig reaksjon for unge lovbrytere som alternativ til fengselsstraff. Denne reaksjonsformen har eksistert siden 1. januar 1999 og reguleres i förordning (1998:641) om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU).

Reaksjonen gjennomføres på et särskilt ungdomshem («særskilt ungdomshjem») som drives av Statens institutionsstyrelse (SiS). Reaksjonen er tidsbestemt og kan vare fra 14 dager og opp til 4 år. Til forskjell fra fengselsdømte blir ikke den som er blitt dømt til sluten ungdomsvård løslatt etter to tredjedels tid. Hvert år er 80–100 ungdommer innsatt i sluten ungdomsvård.

Reaksjonens innhold[rediger | rediger kilde]

Innledningsvis skjer sluten ungdomsvård på en låst avdeling hvor psykolog, pedagog og behandler vurderer behovene for omsorg og behandling. De skal lage en individuell behandlingsplan som skal omfatte tiden på institusjonen såvel som overgangen derfra. Ut fra den individuelle behandlingsplanen gis en tilpasset omsorg og behandling.

Den dømte ungdommen deltar i ordinære aktiviteter på ungdomshjemmet og går på SiS-skole.

Det er kommunens sosialtjeneste som har det overordnede ansvaret for ungdommene og som i samråd med SiS bestemmer hvor en dømt ungdom skal plasseres. Sosialtjenesten er selv med og planlegger overgangen ut fra institusjon.