Slott Drakestein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gravering av Hendrik Spilman etter Jan de Beijer (ca. 1750)

Slott Drakestein er et slott og et gods som ligger nær stedet Lage Vuursche i kommunen Baarn i den nederlandske provinsen Utrecht. Mellom 1963 og 1981 residerte H.M. Beatrix og hennes mann, Prins Claus her. Slottet er fremdeles i hennes eie.

I 1360 nevnes for første gang landstedet Drakestein. Frederik van Drakenburg tilkjennes Drakestein i 1385.

Ernst van Reede blir i 1634 Drakensteins eier, og i 1640 bygges et nytt, symmetrisk, åttekantet hus i oppdrag av hans sønn, Gerard. Muligens var Jacob van Kampen arkitekten bak dette huset. Huset blir godkjent som riddergods, og Gerard blir adlet til ridder. Rundt denne tiden oppstår landsbyen Lage Vuursche, der lar ridder Gerard en kirke med prestebolig, en skole, en mølle og et herberg bygge.

I Nederlands blomstringstid i det 17. århundre, kalt det gylne århundret (ned.: de Gouden Eeuw) bygges og renoveres mange slott og gods i området kalt Laagte van Pijnenburg. Blant disse er Soestdijk (senere kalt Paleis Soestdijk)- som i dag er kjent som den siste boligen til Prinsesse Juliana og hennes mann Prins Bernhard, Slott De Hooge Vuursche, De Eult, Pijnenburg og Eeuwijckshoeve.

I det 17. og 18. århundre eies slottet av forskjellige personer, og i 1780 bygges slottet om som forandrer fasaden inngripende, de Jonische søylene fjernes. Fra 1807 frem til 1959 da slottet kommer i daværende Prinsesse Beatrix'eie, eies det av advokaten Paulus Wilhelmus Bosch, borgermester i Utrecht. H.m. Beatrix restaurerer slottet og flytter inn i 1963. Etter at hun tok over tronen etter dronning Juliana flytter hun i 1981 til Huis Ten Bosch i Haag. Etter dette brukes Drakestein som landsted og bolig for gjester.

Da det i 2006 ble kjent at Drakestein skulle renoveres, slik at det kunne fungere som heltidsbolig, tok ryktene om en nær forestående abdikasjon til. Dette kommenteres ikke av Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), som er kongehusets talsmann.

Godset og boligen/slottet er ikke åpent for besøkere.

Drakestein kan også skrives 'Drakenstein' eller 'Drakensteyn'.Koordinater: 52°6′35,471″N 4°17′14,845″Ø

Monumentenbordje 2014.svg Nederlandsk rijksmonument 8563