Sloboda Ukraina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sloboda Ukraina (ukrainsk: Слобiдська Україна, Slobids'ka Ukrajina, russisk: Слободская Украина, Slobodskaja Ukraina) eller Slobozjansjtsyna (russisk/ukrainsk: Слобожанщина) var en historisk region som utviklet seg på 1600- og 1700-tallet i det sørvestlige grenseområdet av Det russiske keiserrike.

Området ble tradisjonelt brukt av krimtatarer og nogajtatarer for å invadere russiske områder langs Muravskijveien og Iziumveien. Det var del av det knapt befolkede steppelandet som var kjent som de ville felt. Etter flere russisk-krimske kriger oppfordret de russiske tsarene kosakker til å slå seg ned i regionen for å fungere som en slags grensevakt mot invasjonene.

Bortsett fra kosakker var bosetterne bønder og byfolk fra Ukraina på venstrebredden og høyrebredden. Navnet Sloboda Ukraina kommer fra ordet sloboda (russisk: cлободa), et slavisk uttrykk som betyr «frihet» og som var en slags bosetning. Innbyggerne i en sloboda slapp å betale skatt til tsaren i en periode, og dette viste seg å friste mange innbyggere, ikke minst flyktninger fra områder lenger vest som var under polsk styre. Mot slutten av 1700-tallet var det 532 slobodaer i Sloboda Ukraina.

Fra 1650 til 1765 vart Sloboda Ukraina i økende grad organisert etter kosakkiske militærtradisjoner, og kosakkene som flyttet hit ble kjent som sloboda-kosakker. Under Katarina den store ble privilegine til kosakkene avskaffet og den delvis selvstyrte regionen konsolidert som en provins (namestnitsjestvo) som også ble hetende Sloboda Ukraina. I 1835 ble provinsen Sloboda Ukraina avskaffet og det meste av området ble del av det nye Kharkov-gubernija, og noe ble del av Voronezj og Kursk, som da var under Ukraina på venstrebredden i Lille-Russland. Regionen ble omorganisert flere ganger i sovjettiden, før grensene til dagens Kharkiv oblast ble fastlagt i 1930-årene.

Sloboda Ukraina tilsvarer i dag områder i dagens Kharkiv og deler av Sumy, Donetsk og Luhansk oblast i Ukraina, samt deler av Belgorod, Kursk og Voronezj oblast i Russland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]