Sleide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
GLOCK 23 med sleiden i bakre stilling

Sleide er den øverste bevegelige delen på de aller fleste halvautomatisk eller helautomatisk pistol. Den fyller funksjonen som sluttstykke i mekanismen.

Funksjonering[rediger | rediger kilde]

Sleiden har som funksjon å mate patroner inn i løpet på pistolen, og fjerne brukte tomhylser. Når sleiden trekkes tilbake vil utdrageren i sleiden trekke ut tomhylsen, som vil treffe en utstøter (avhengig av konstruksjon), som da gjør at hylsen skyves ut. Når sleiden føres frem vil den ta med seg en patron fra våpenmagasinet og føre den opp materampen og inn i patronkammeret i løpet. Sleiden kan veksles manuelt, men under skyting er det rekylen eller kruttgassene (avhengig av konstruksjon) som driver sleiden tilbake, og en rekylfjær sørger for at sleiden returnerer.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Walther P99 med sleiden adskilt (øverst)

Normalt ligger også tennstempelet, løpet og rekylfjøren inni sleiden på grøvere moderne halvautomatiske pistoler, sammen med utdrager og utstøter. Siktene står da montert oppå sleiden. På pistoler med blowbackmekanisme er normalt løpet fast i rammen, og kun baksiktet er på sleiden.