Slaget ved Vouillé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Slaget ved Vouille)
Hopp til: navigasjon, søk
Slaget ved Vouillé
Clovis tue Alaric II.jpg
Datovåren 507
StedI nærheten av Poitiers, Frankrike
ResultatFrankisk seier
Stridende parter
VestgoterneFrankerne
Kommandanter og ledere
Alarik IIKlodvig I

Slaget ved Voillé eller Campus Vogladensis ble utkjempet i de nordlige grenseområdene til det vestgotiske territoriet, på et lite sted nær Poitiers, Gallia, våren 507 mellom frankerne ledet av Klodvig og vestgoterne til Alarik II, erobreren av Hispania.

Klodvig og Anastasios I av Østromerriket hadde avtalt at hver av dem skulle angripe vestgoterne på hver sin side.

Frankerne krysset Loire og Klodvig drepte selv Alarik. Slaget tvang vestgoterne til å trekke seg tilbake til Septimania som de fortsatte å holde. Suksessen ved Vouillé lot frankerne kontrollere den sørvestlige delen av Frankrike og erobre Toulouse. Alariks uekte sønn Gesalek forsøkte å organisere et motangrep mot Narbonne, men han ble avsatt og til slutt drept da Narbonne ble tatt av burgundere som var alliert med frankerne som holdt den til 511. Frankerne kunne ha trengt seg lenger frem, hadde ikke Teoderik den store intervenert.

Det frankiske Aquitania, som tidligere var forbundet med hispanisk-romerske handelsruter og territorier, ble en isolert utpost, sett ut fra mangelen på handel i de 7. og 8. århundrene. Dets frankiske konger bodde i Toulouse.