Slaget ved Lottorp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Lottorp
Konflikt: Første slesvigske krig 1848-1851
Dato24. november 1850
StedLottorp ved Slesvig by
ResultatDansk seier
Stridende parter
Schleswig-Holstein Schleswig-Holstein (opprørshær)Danmarks flagg Danmark
Kommandanter og ledere
General Karl Wilhelm von Willisen
Tap
1 drept
1 såret
0 drept
0 såret
Første slesvigske krig
BovSlesvigOversøNybølDybbølEckernförde FjordDybbølKoldingGudsøÅrhusDybbølHelgolandFredericiaIsted HedeJagelMysundeFriedrichstadtLottorp

Slaget ved Lottorp, også Kampen ved Lottorp, var et slag i den første slesvigske krig (18481850).

Etter Slaget på Isted Hede i juli 1850 trakk de tyske slesvig-holstenere seg tilbake bak festningen i Rendsborg, men i området mellom de to frontlinjer utspant det seg en rekke mindre kamper. En av disse var kampen om landsbyen Lottorp litt sør for Slesvig by, hvor de danske forposter den 24. november 1850 kl. 3.30 ble angrepet av tyskerne. Formålet var å trekke de danske tropper ned til Holstein (som var et tysk len) og dermed dra de tyske statene inn i den første slesvigske krig igjen.

Landsbyens danske forsvar var sterkt mannskapsmessig i undertall, da opprørerne angrep med to kompanier fra sør og vest. Men like etter angrepet ble en 50 mann forsterkning sendt fra landsbyen Over Selk. Danskene innledet et motangrep imot tyskerne i byen. Tyskerne hadde satt fyr på byens gårder og danskene trengte inn i den nå brennende landsbyen.

Foruden Slaget ved Lottorp hadde det siden Isted vært en rekke mindre kamper i området mellom de to frontlinjer (nord for Rendsborg og øst for Eckernförde). Noen dager senere angrep opprørerne Friedrichstadt.

Autoritetsdata