Slaget ved Kypros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Kypros
Konflikt: Perserkrigene
Dato450 f.Kr.
StedSalamis i Kypros
ResultatGresk seier
Stridende parter
Det athenske sjøforbundetPersia
Kommandanter og ledere
Kimon†,
Anaxikrates
ukjent
Styrker
200+ skip600 skip
Perserkrigene
EfesosLadeMarathonThermopyleneArtemisionSalamisPlataiaiMykaleEurymedonKypros

Slaget ved Kypros fant sted rundt 450 f.Kr. nær Salamis i Kypros.

Den athensk–ledede sjøforbundet mistet i 454 f.Kr. en flåte i et mislykket forsøk på å støtte et egyptisk opprør mot Persia. I løpet av de neste tre årene klarte Athen heller ikke å erobre Farsalos i Thessalia, i tillegg til Sikyon og Oeniadai som alle var allierte av den spartansk–ledede peloponneserforbundet. Athen inngikk i 451 f.Kr. en fem år lang våpenhvile med Sparta.

Etter våpenhvilen fant Kimon muligheten til å fortsette krigen mot perserne. Han seilte til Kypros med to hundre triremer fra konføderasjonen. Derfra sendte han seksti skip til Egypt for å hjelpe prins Amyrtaios som kjempet mot perserne ved Nildeltaet. Kimon støttet med de gjenværende skipene opprøret til de gresk–kypriotiske bystatene mot deres herrer og beleiret den persiske befestningen Citium på sørvestkysten av Kypros. Under beleiringen døde Kimon og kommandoen over flåten gikk til Anaxikrates som forlot Citium for å møte den fønikiske og kilikianske flåten ved Salamis på Kypros. Den greske flåten fikk en fullstendig seier til sjøs og på land, og da de seksti skipene fra Egypt sluttet seg til dem, seilte de tilbake til Athen.

Athenerne utnyttet ikke sin seier. I stedet returnerte de hjem hvor de oppdaget at Sparta hadde tatt over tempelet ved Delfi og at boeotianerne begynte å gjøre opprør mot det athenske styret. Dette opprøret førte til slaget ved Coronea i 447 f.Kr.

Ruinene av Salamis på Kypros