Slaget ved Fort Albany

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Slaget ved Fort Albany i 1688 var et slag under kong Vilhelm-krigen. Under Hudson Bay-toktet i 1686 hadde franskmennene i fredstid marsjert over land fra Quebec og erobret tre engelske handelsstasjoner ved James Bay. Franskmennene hadde etterlatt en garnison i Fort Albany i Ontario (og kanskje Moose Factory) og sendte tilbake et skip med forsyninger og hentet ut pels.

Hudson's Bay Company fikk meldinger om tapene sine i januar 1687 og ba kongen om hjelp. Dette førte til et år med diplomatiske forhandlinger.[trenger referanse]

I 1688 sendte selskapet fem skip til bukten. To dro til den gjenværende stasjonen i York Factory, og ett gjenoppbygde Rupert House som franskmennene hadde satt i brann, mens de to siste dro til Fort Albany på vestkysten av James Bay. De hadde instrukser om å gjenopprette den engelske handelen og skulle ikke benytte makt mot franskmennene, med mindre franskmennene gjorde dette først.[trenger referanse]

Samtidig hadde Pierre Le Moyne d'Iberville fått kommando over «Soleil d'Afrique» og dro med forsyninger til Fort Albany. I september 1688 da han var på vei bort, dukket «Churchill» og «Yonge» opp. De seilte opp elven og satte i land tyve mann som bygde en barrikade. Engelskmennene hadde 85 mann og franskmennene 16 kanadiere og noen sjømenn. Fjorten dager senere startet de med å bygge et fort, og da ble tre engelskmenn skutt. Våpenhvilen var nå brutt og engelskmennene som var i overtall mente franskmennene burde ha gått til angrep, men de gjorde ikke det.[trenger referanse] Ved et tidspunkt frøs alle tre skipene fast i isen for vinteren. I desember begynte engelskmennene å dø av skjørbuk. Iberville tok den engelske legen til fange i håp om at flere skulle dø.[trenger referanse] En slags våpenhvile oppsto mellom partene. Da nok engelskmenn hadde dødd av skjørbuk slo Iberville til. Han overfalt en gammel tømmerhogger, tok 20 menn til fange og gikk så til angrep på fortet. Stasjonen holdt ut i flere dager, men da bare «friske menn» var tilbake, overga de seg.

På våren kapret han de to skipene og på sommeren seilte han over bukten til Fort Rupert og kapret der «Husband». På denne tiden var England og Frankrike offisielt i krig med hverandre, men denne meldingen hadde ikke nådd bukten ennå.

Kilder[rediger | rediger kilde]