Slaget ved Botkyrka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Botkyrka
Konflikt: Krigen mot Erik XIV
DatoAugust 1568
StedBotkyrka sørvest for Stockholm, Sverige
ResultatKongelig seier
Stridende parter
Kong Erik XIV av SverigeHertugene Johan og Karl
Kommandanter og ledere
Erik XIV

Den svenske borgerkrigen mellom brødrene i året 1568 var en intern strid mellom kongemakten og adelen som sluttet seg til hertugene som tok karakter av et væpnet oppgjør innenfor den svenske overklassen. Etter Sturemordene i mai 1567 som dessuten bringet fram svenskekongens pyskiske tilstand til overflaten med anfall av ukontrollende vold og sinnssykdom, hadde forholdet mellom aristokratien og kongehuset vært på lavpunktet. Bryllupet mellom Erik XIV og Karin Månsdotter den 5. juli 1568 fikk den ublide skjebnen som startskuddet på opprøret av hertugene.

I august etter under en måned med opprustning og befestering av både inntatte og oppgitte holdepunkter på begge sider rykte opprørenes hær som hadde innlag av krigsvante leieknekter østover mot Södermanland der de møtte den kongelige hæren under slaget i Hölö skog ved Södertälje. Erik XIV tapte dette slaget.

Situasjonen etter nederlaget var nå kritisk for de kongelige styrkene som hadde trukket seg tilbake mot Stockholm. Men med en mindre veltrent styrke som regnes som de fremste i Sverige gikk Erik XIV til motangrep ved Botkyrka. Der under heftige stridigheter hvor svenskekongen utmerket seg for tapperhet og dristighet, ble opprørsstyrkene slått tilbake på flukt vekk fra den sørlige innfallsveien mot hovedstaden.

Men fremgangen sørvest for Stockholm kunne ikke utnyttes siden de kongelige styrker var i mindretall overfor de mer tallrike opprørsstyrkene som kontrollerte Mellomsverige omkring de store sjøene.