Kanonball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kanonball eller stikkball er en lagsport som er vanlig i gymundervisningen. Reglene finnes i mange forskjellige varianter. I USA er spillet kjent som Dodgeball og «International Dodgeball Federation» er et forbund som har standardisert reglene for den amerikanske varianten av spillet.

Norsk skolevariant[rediger | rediger kilde]

Siden det finnes flere varianter er dette ikke noen absolutt regeloversikt for kanonball, men en veiledning til de grunnleggende sidene ved spillet. Denne varianten har blant annet blitt brukt en del i Oslo og Bergen.


Spillere[rediger | rediger kilde]

Antall spillere kan variere veldig, men er typisk antall elever i en skoleklasse som ikke har glemt gymtøy. Spillerne deles inn i to lag og en konge velges på hvert lag.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Minst en ball benyttes og denne er ofte av en størrelse som ligger mellom en håndball og en fotball, men andre typer baller brukes også.

Spilleområde[rediger | rediger kilde]

Spilleområdet er normalt hele gymsalen, som da ofte er rektangulær. Banen deles opp i fire deler på tvers av lengderetningen og normalt symmetrisk om midtlinja slik at de to midterste delene får mest plass. I noen tilfeller kan læreren som ofte fungerer som dommer flytte grensene for å jevne ut oddsen. I utgangspunktet står lagene på hver sin side av midtstreken og kongene står i det lille området i motsatt ende av banen for eget lag. En spiller må til enhver tid oppholde seg i riktig område og det kan være juks å strekke seg etter baller i områder en ikke tilhører. Oppdelingen av banen gjøres ofte med gymbenker.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Ballen(e) kastes ofte tilfeldig ut på banen i det spillet begynner. En annen variant er at man lar ballen(e) ligge på midtlinjen i det spillet starter, slik at deltakerne må løpe for å hente ballen først. Dette medfører en viss risiko, og ønsket om å få starte med ballen må veies opp mot at faren er stor for å bli stukket dersom en motspiller når en ball rett før deg.

Spillet går ut på å stikke motspillere. Å «stikke» vil si å kaste en ball på noen slik at ballen er innom den som kaster, den som blir stukket og bakken eller annen del av banen, i nevnte rekkefølge.

Dersom ballen ikke skulle nå det siste punktet, men blir tatt imot av den som blir truffet, kalles det pol. Ved pol er det den som kastet ballen, som blir stukket isteden. En vanlig regel er at baller som treffer hodet (hodestikk) ikke teller.

En spiller kan bare bli stukket om vedkommende befinner seg i den delen av sitt lags område som grenser til midtlinjen. Spilleren må da flytte seg til det området hvor kongen i utgangspunktet står. Dersom en spiller som er stukket, stikker en motspiller, får førstnevnte returnere til midtområdet og anses ikke lenger for å være stukket.

Etter at alle unntatt kongen på et lag er stukket, flytter kongen seg til den delen av sitt lags område som grenser til midtlinjen, og spiller der. Kongen har i utgangspunktet tre liv og mister ett hver gang vedkommende blir stukket. Et lag taper dersom lagets konge mister alle livene, og det andre laget har da vunnet.

Se også[rediger | rediger kilde]