Skydekke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skydekke er et uttrykk for hvor stor del av himmelen som er dekket av skyer. Vanligvis blir skydekket uttrykt i åttedeler.

Observasjoner[rediger | rediger kilde]

Vanligvis er det en værobservatør som observerer skydekket i forbindelse med observasjoner av andre parametre som temperatur, nedbør, lufttrykk, osv. Skydekket er vanligvis et visuelt estimat, og det krever litt erfaring for å observere skydekket riktig. Likevel vil det bare være omtrentlige verdier som blir observert. Hovedproblemet er at om sikten er dårlig, som i tåke, vil det være svært vanskelig å få riktig skydekke. Da blir vanligvis den synoptiske koden som betyr "Skyene ikke synlig" (9) brukt i stedet (se de synoptiske kodene nedenfor).

Satellitter kan derimot måle tallet på åttededeler mer nøyaktig, men det er enkelte problemer med denne metoden også. Dersom skyene er veldig tynne eller har liten horisontal utstrekning, kan de være bortimot usynlige for satellitter. Om natten bruker satellitter ofte den infrarøde strålingen fra skyene til å avgjøre skydekket. De måler altså temperaturen i skytoppen, og på den måten kan de danne et satellittbilde av skydekket. Hvis skyene er svært lave kan de derimot ha en temperatur som er nesten lik overflaten, og da kan de være vanskelige å se på et satellittbilde.

Rolle i klimasystemet[rediger | rediger kilde]

Skyer er svært viktig for klimasystemet, særlig fordi de kan reflektere store mengder sollys ut igjen i verdensrommet og på den måten kjøle ned jordoverflaten. Dette kan balansere den økte mengden av drivhusgasser i atmosfæren, og føre til at oppvarmingen av Jorda ikke blir like stor som forventet. Samtidig kan skyene hindre varmestråling fra jordoverflaten i å forlate atmosfæren ved å sende tilbake varmestrålingen mot overflaten, og på den måten føre til at jordoverflaten ikke blir like mye avkjølt som i skyfritt vær. Særlig gjelder dette om natten da varmetapet er størst.

Synoptisk[rediger | rediger kilde]

Symbol Kode Norsk forklaring Værvarslingssymbol
0/8 Skyfritt/Klart
1/8 Nesten skyfritt/Klart
2/8 Lettskyet
3/8 Lettskyet
4/8 Halvskyet
5/8 Halvskyet
6/8 For det meste skyet
7/8 Nesten overskyet
8/8 Overskyet
9/8 Skyene ikke synlige