Skybasert integrasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skybasert integrasjon er en type systemintegrasjon som er levert som en skytjeneste. Den kan omfatte integrasjon av data, prosesser, tjenesteorientert arkitektur og applikasjoner.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Integrasjonsplattform som tjeneste (integration platform as a service, iPaaS) er en pakke med skytjenester som gjør det mulig for kunder å utvikle, utføre og forvalte integrasjonsflyter mellom ulike applikasjoner.[2] I den skybaserte iPaaS-integrasjonsmodellen tar kundene seg av utviklingen og distribusjonen av integrasjoner uten å installere eller administrere maskinvare eller mellomvare.[1] iPaaS-modellen gjør det mulig for bedrifter å oppnå integrasjon uten store investeringer i tekniske ferdigheter eller lisensiert mellomvare. iPaaS-modellen var tidligere hovedsakelig et integreringsverktøy for skybaserte programvareapplikasjoner, og ble hovedsakelig brukt av små og mellomstore bedrifter. Over tid har det blitt mer populært med en hybrid type iPaaS (kalt "hybrid-IT iPaaS") som kobler skytjenster sammen med lokale tjenere (on-premises) slik at man får en hybrid skyløsning. I tillegg utforsker store bedrifter nye måter å integrere iPaaS i sine eksisterende IT-infrastrukturer.

Skyintegrasjon kom opprinnelig på grunn av ønsker om å bryte ned datasiloer, forbedre tilkoblingsmuligheter og optimalisere forretningsprosesser. Skytintegrasjoner har økt i popularitet etterhvert som programvare som tjeneste har blitt mer vanlig.

Før fremveksten av datamaskintjenester i skyen tidlig i 2000-årene[3] kunne integrasjoner kategoriseres som enten interne eller fra bedrift til bedrift (B2B). Interne integrasjonskrav ble betjent gjennom en lokal mellomvareplattform, og vanligvis ble det benyttet en tjenestebuss for å administrere utveksling av data mellom systemer. B2B-integrasjoner ble betjente gjennom EDI-systemporter (electronic data interchange) eller verdinettverk (value-added network, VAN). Da SaaS-applikasjoner begynte å bli vanlige kom det en ny type etterspørsel som ble imøtekomt gjennom skybasert integrasjon.[4] Siden disse tjenestene begynte å dukke opp har det kommet mange tjenester som også har evne til å integrere eldre eller lokale applikasjoner, samt fungere som EDI-systemporter.

Følgende funksjoner har blitt foreslått som viktige av et markedsføringsfirma:[1]

  • Deployert på et system som kan brukes av flere kunder (multi-tenant), i en elastisk skyinfrastruktur
  • Abonnementløsning (kontinuerlige driftskostnader istedet for engangsinvesteringer)
  • Ingen programvareutvikling (nødvendige koblinger skal allerede være tilgjengelige)
  • Brukere utfører ikke deployering eller administrering av selve plattformen
  • Tilstedeværelse av funksjoner for integrasjonsforvaltning og -overvåking

Fremveksten av iPaaS-sektoren har førte til nye skybaserte verktøy for ledelse av forretningsprosesser som ikke har behov for å bygge et integrasjonslag, ettersom dette nå er en separat tjeneste.

Vekstdrivere inkluderer behovet for å integrere funksjoner i mobilapplikasjoner med stadig flere publiseringsressurser sine programmeringsgrensesnitt, samt vekst i etterspørsel av funksjonalitet for å koble utstyr til tingenes internett.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Gartner. «Gartner Reference Model for Integration PaaS». Besøkt 16. januar 2013. 
  2. ^ Gartner. «Gartner IT Glossary». Besøkt 6. juli 2015. 
  3. ^ Foote, Keith D. «A Brief History of Cloud Computing». Besøkt 8. oktober 2021. 
  4. ^ Stefan Ried. «B2B meets cloud based integration (CBI)». Arkivert fra originalen 18. januar 2013. Besøkt 19. januar 2013.