Skotsk terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skotsk terrier
Aberdeen terrier, skotsk terrier
ScottishTerrier.jpg
Hundetypehetsende hihund, terrier
OpprinnelseSkottland
Egenskaperfamilie- og jakthund
Livsløp12-15
Størrelseliten (8,5–10,5 kg)
Passer foralle, aktive
Anerkjennelser
FCIGr. 3 seksjon 2
(FCI #073)
AKCTerriers
CKCTerriers
KCTerriers
UKCTerriers
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Skotsk terrier (FCI #73) er en lavbent terrier med opprinnelse fra Skottland. Skotsk terrier er Skottlands nasjonalrase. Den regnes som en av de eldste høylandsterrierene, som også omfatter west highland white terrier og cairn terrier. Skotsk terrier var opprinnelig en jakt- og brukshund, men regnes i dag kun som å være en familiehund. Rasestandarden ble godkjent av The Kennel Club i 1883 i England. Rasen er beskrevet slik på Norsk terrier klubs hjemmeside:

Rasens egenskaper: Full av energi. Aktiv, hengiven og lojal. Filosofisk ro, majestetisk holdning og ikke påtrengende. Sta, men lærevillig og med stor tilpassingsevne når den blir rett behandlet. God venn, tur- og lekekamerat. Glad i barn og ideell familiehund. Vennlig og ikke provoserende mot andre hunder, men viker ikke. Stor, sporty og stilfull hund i lite format.

Litt historikk om rasen: Fra området rundt Aberdeen. Første rasestandard ca. 1880. Første norskeide utstilt i 1904. Opprinnelig farge brindle. Sort er i dag dominerende farge. Opprinnelig brukt til småviltjakt og mot skadedyr. I dag en ren selskapshund. Med årene blitt kortere, tyngre og med betydelig skjegg, benhår og skjørt slik den fremstår i all sin prakt i dag.

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Skotsk terrier

Ifølge rasestandarden skal skotsk terrier ha en mankehøyde på ca. 25,5-28 cm og veie rundt 8,5-10,5 kg (avhengig av kjønn og fysisk størrelse). En skotsk terrier framstår i dag som en kort, lav, kompakt og solid bygget liten hund, med et lengre og mer elegant hode enn sine høylands-kusiner; westie og cairn. Brystkassen er bred og dyp. Hale og ører skal alltid peke oppover. Skotsk terrier har aldri hatt kupert hale. Tredepotene er store og tilpasset graving i jorden da skotten opprinnelig var brukt til jakt i hi. En skotte skal ha to lag med pels: Stri dekkpels og myk underull. Pelsen må trimmes minst fire ganger i året (dekkpels fjernes) da vil hunden røyte minimalt. Mange allergikere tåler skotter nettopp fordi de ikke røyter. En skotte må aldri klippes, da blir den naturlig smussavstøtende pelsstrukturen ødelagt. Skotten trenger mer pelspleie enn en korthåret hund, den klarer seg ikke med mindre enn gjennombørsting/kamming minst én gang i uken. Skottens opprinnelige farge er brindle. Hvete og sort (som har vært mest populært) er også tillatte farger.

Karakter[rediger | rediger kilde]

Skotsk terrier er hyggelig og livlig hund med en bestemt karakter og stor personlighet. Den trives med å bo med andre hunder, dyr, mennesker og barn. Mange synes at skotsk terrier er en sta hund, andre mener den kun er svært selvbevisst! Den trenger en kjærlighetsfull og konsekvent eier. Skotsk terrier pleier å bli kalt for "en stor hund i en liten kropp". Hunden trenger moderate mengder fysisk aktivitet.

Helse[rediger | rediger kilde]

Genmaterialet som ligger bak nordiske skotter er i dag av svært god kvalitet. Både mentalt og fysisk. Den skotske terrieren er ikke, statistisk sett, mer utsatt for sykdom enn andre hunderaser generelt, eller lavbente terrierraser spesielt. Skotter som fødes i Norge i dag er sunne og friske hunder i de aller fleste tilfeller. Problemer vil dog alltid kunne oppstå, akkurat som hos mennesker. Skottekrampe (særegent for skotsk terrier), epilepsi, hudproblemer (som f.eks. seborré), demodeks og von Willebrands syndrom forekommer kun i svært sjeldne tilfeller. Alle de seriøse oppdretterne av skotten i Norge i dag jobber bevisst og aktivt mot å opprettholde rasens gode helse og sunnhet.

Berømte skotteiere og skotter[rediger | rediger kilde]

USAs presidenter som Franklin D. Roosevelt og George W. Bush hadde minst en skotsk terrier.

Andre berømte mennseker som er blitt eid av skotter (!) er: Humphrey Bogart; Bette Davis; Julie Andrews; Liza Minnelli; Ronald Reagan; Theodore Roosevelt; Eva Braun; Shirley Temple; David Cook; Tatum O'Neal; E.B. White; Dronning Victoria og Ron White.

En berømt fiktiv skotte er Jock fra Disneyfilmen 'Lady og landstrykeren', der han spilte en pensjonert kaptein med en skotskrutet ytterjakke. I 1955, da filmen var lansert, ble Jock det mest anvendte hannhundnavnet i hele USA.

En sort skotsk terrier og en hvit(!) west highland white terrier preget i lang til logoen til Black & White skotsk whisky.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]