Hopp til innhold

Skogstokkmaur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skogstokkmaur (Camponotus herculeanus) er den vanligste arten av stokkmaur i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skogstokkmaur.

Skogstokkmaur er store maur som ofte lever i skogen. Arbeiderne er 8–14 mm lange mens dronninger kan bli opptil 18 mm.[1] Utseende kan hos norske arter minne om rød skogmaur, men stokkmaur har en noe kraftigere bygget kropp, enn de andre norske artene av maur, hodet og kjevene til arbeidere er store og brede. Stokkmaur er også nærmest helt svarte.

Skogstokkmauren er funnet i habitater som spenner fra skogkledde områder til urbane miljøer. De kan ofte bli funnet hekkende i tre, for eksempel i tømmerstokker, trestubber og døde trær. De har også vært kjent for å hekke i hus og bygninger, noe som gjør dem til et plagsomt skadedyr.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De bosetter seg ofte i råtnende trestubber eller råtnende tømmerstokker. De er vanlige I de sørligste delene av Norge, men finnes også I andre landsdeler. Denne maurarten er store og har kraftige kjever som lar dem bite gjennom harde materialer som tre, noe som fører til deres vanlige navn stokkmaur. De er svært rolige maur og vil normalt sett ikke bite mennesker eller dyr. Disse maurene lever i godt organiserte kolonier som kan inneholde opptil 10000 individer.

Skogstokkmaur har en oppgave i det lokale økosystemet. De hjelper til med å bryte ned organisk materiale i skogen.

Stokkmaur i bjelkelag.

Stokkmaur som skadedyr[rediger | rediger kilde]

Faktisk regnes stokkmaur som de mest ødeleggende insektene i hus. De kan utgjøre store skader på treverk i konstruksjonen i en bolig. De kan angripe gjerder, stolper, møbler og selve bygningen.

Angrep av stokkmaur kan oppdages ved:

  • Maurstier inn i boligen, gnagespon
  • Man finner gnagespon langs lister
  • Større angrep kan man høre med at det er krafselyder i veggene
  • Større ansamlinger av flygemaur inne.

Når de invaderer hjem, blir disse maurene vanligvis tiltrukket av fuktige eller fuktige trekonstruksjoner. De spiser ikke veden, men gnager ut treverk for å få plass til reir. Hvis man ikke gjør tiltak mot mauren og utbedrer eventuell fuktighet, vil skadene utvikle seg raskt.

Bebyggelse nær i barskog blir oftere angrepet av stokkmaur. Under svermingen vil dronningemner lete etter steder å etablere nye samfunn. De har da vinger og kan fly (flygemaur) for å forsøke å finne et sted å bygge sitt nye reir.

Stokkmaur lever ikke av trevirke slik treborende insekter vanligvis gjør. De finner mat andre steder, som regel ute i skogen. Derfor går det alltid stier ut fra et maursamfunn, men de kan gå under jorden og kan derfor være godt skjult.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata