Skleritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skleritt
ICD-10-kodeH15.0
ICD-9-kode379.0

Skleritt er en alvorlig betennelsessykdom som angriper det hvite ytterlaget i øyet, kjent som sklera. Sykdommen kan oppstå i samband med andre sykdommer i kroppen, så som Wegeners granulomatose eller revmatoid artritt. Den kan også opstå i forbindelse med menstruasjonslidelser. Av den grunn opptrer skleritt ofte hos yngre kvinner. Det finnes tre typer skleritt: diffus skleritt (den vanligste), nodulær skleritt og nekrotiserende skleritt (den alvorligste).

Begrepet "Episkleritt" henviser til betennelse i episklera.

Kjenntegn og symptoer[rediger | rediger kilde]

Noen kjente symptomer på sykdommen er følgende:

Diagnose[rediger | rediger kilde]

Skleritt kan oppdages gjennom visuelle synstester og gjennom CT scan, MRI og ultrasonografi.

Behandling[rediger | rediger kilde]

I alvorlige tilfeller av nekrotiserende skleritt må en øyeoperasjon utføres for å reparere skadet vev i øyet og bevare pasientens syn. I mindre alvorlige tilfeller kan det utskrives ikke-steroide betennelsesdempende medikamenter, så som ibuprofen som smertestillende. Skleritt i seg selv behandles peroralt (medisin som inntas gjennom munnen) med medikamenter inneholdende corticosteroider samt med øyedråper. I noen tilfeller utskrives antibiotika. Øyedråper alene kan ikke behandle skleritt. Ubehandlet kan skleritt forårsake blindhet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.