Hopp til innhold

Skjematerapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skjematerapi er en terapiform utviklet av den amerikanske psykologen Jeffrey E. Young.

Terapien er en integrativ terapiform som kombinerer kognitive terapimetoder med gestalterapiteknikker og visualiseringsøvelser. Skjematerapeuten hjelper pasienten med å finne problemområder som oppleves som fastlåste, for deretter å utforske hvordan disse har utviklet seg fra barndommen. Et viktig poeng er å se hvordan mestringsstrategier som har vært hensiktsmessig tidligere i livet kan forsterke problemområdene i voksen alder. Problemområdene kalles skjema eller livsregler, og et viktig mål i terapien er å igjenkjenne skjemaene, og senere endre disse.

Man jobber også med å bevisstgjøre pasienten hvilke modus pasienten er i i terapitimen. Modus er en emosjonell og atferdsmessig tilstand som er mer eller mindre ubevisst og er en konsekvens av skjemaene. Det er et mål at pasienten lærer seg å gå inn i en «sunn voksen-modus», dvs. en tilstand der pasienten kan ha sunn egenomsorg og konstruktiv metakognisjon.

Skjematerapi har meget gode terapeutiske resultater for personer med personlighetsforstyrrelser og anbefales av nestoren i kognitiv terapi, Aaron T. Beck. Terapiformen har stor anvendelse og anbefales dersom pasienten ønsker og trenger et terapeutisk tilbud som går ut over klassisk kognitiv korttidsterapi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]