Skibuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skibuss som lavgulvbuss av type MAN Lion's City LE i Voglans, Frankrike.

Skibuss er en ordinær buss ment for skiløpere, enten som skyttelbuss til skianlegg eller som intern transport mellom skiløypene på bakkene spesielt i et alpinanlegg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Om vinteren vil bussoperatører ha egne busser beregnet for transport av skiløpere med utstyr. Det kan enten være en turbuss hvor man må sette skiene i bagasjerommet eller en lavgulvbuss med interiør som tillater frakt av ski i selve passasjerrommet. I eldre tid var det vanlig for reisende å sette fra seg skiutstyret på utvendige skistativer, enten bak eller langs sidene på bussen. Noen ganger var skistativet på taket. Skistativene kunne enten tas av eller var permanent festet på bussen.

I utlandet kalles disse bussene enten ski bus på engelsk eller schibus på tysk.

Interne skibusser kan være gratis for skiturister og ferierende, enten innenfor skianleggsområdet eller mellom skianlegg og overnattingssteder. I Trysil trenger man bare å vise gyldig skipass for å ha gratis busstransport fra sentrum til Trysil Høyfjellsenter. Men tilbudet kan varieres fra vintersesong til vintersesong når det gjelder eksterne skibusser fra bysentre til skianlegg, noen ganger er nedleggelse uunngåelig.

Av og til har skianlegg egne busser i avtale med lokale busselskaper, som SkiGeilo med Geilo Turbusser siden september 2017 hvor det er et stort skianlegg med intern kommunikasjon. I november 2017 ble tre busser bygd av Mercedes tatt i bruk. Disse bussene som er i midibuss-størrelse, har dobbeltdør og lavgulv.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skiheiseigar Arne Pålgardhaugen: – Dette er berre starten». Arkivert fra originalen 3. november 2018. Besøkt 2. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]