Skarð

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skarð
Bygningsruin

Skarð (IPA: [ˈskɛaɹ], Skår) er en fraflyttet bygd øst på Kunoy, en av Færøyene. Bygda er omgitt av steile klipper, og har sannsynligvis fått sitt navn etter et innhugg (skår) i et av de omkransende klippene, Skarðsgjógv (Skårsjuvet). Skarð ble rammet av en fiskeulykke (som følge av en overraskende snøstorm) den 23. desember 1913, da alle syv arbeidsføre menn i bygda druknet. De gjenlevende mennene var en liten gutt og en eldre mann, og innen 1919 hadde samtlige beboere i Skarð flyttet til Haraldssund, ca. 7 kilometer lengre sør på øya.[1] I dag er all bebyggelse borte, men grunnmurene står tilbake. Like ved ruinene renner bekken Skarðsá (Skårselv) ned mot havet.

Fra Skarð er det utsikt over til SkálatoftirBorðoy, som også er fraflyttet.

Man kan komme til Skarð via to vandrerstier. Den ene fører til bygda Kunoy via Skarðsgjógv, og er så utfordrende og bratt (stigning på 600 meter) at bare erfarne fjellgåere anbefales å gå den. Den andre går lands kysten til Haraldssund. Det er bygd et lite skur for vandrere like ved husruinene, hvor man kan finne en gjestebok og en historisk beretning om stedet.

Kjente personer fra Skarð[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Don Brandt: More Stamps and Story of the Faroe Islands Arkivert 27. september 2011 hos Wayback Machine. (2. utgave), s. 352

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]