Snøggsjark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Snøggsjark er en hurtigående sjark. Det er lette og grunne fartøy på 8 til 15 meter med planende eller halvplanende skipsskrog. Normal toppfart med last er 20-30 knop, og motorytelsen er gjerne dobbelt så høy som på konvensjonelle sjarker. Båter med en toppfart på 15-16 knop kan regnes som «medium» snøggsjarker. Den internasjonale betegnelsen på snøggsjark er speedsjark.

Snøggsjarker blir bygd som konvensjonelle sjarker, etter Nordisk båtstandard. Denne standarden stiller høyere krav til styrken i bunnkonstruksjoner som skal gå over 19,9 knop.

Bruk av snøggsjarker i fiske på norskekysten, der sjøen ikke alltid er rolig, innebærer mange problemstillinger som ikke minst handler om sikkerhet, noe som hovedsakelig har sammenheng med disse forholdene:

Stor fart i sjøgang er i seg selv risikofylt for mindre fartøy på grunn av ekstra store krefter fra blant annet sjø inn over baugen. På den andre siden kan den store farten gjøre at en rekker inn til land før uværet har utviklet seg.

Snøggsjarkene er lette, noe som gjør dem enda mer utsatte i sjøgang i kombinasjon med momentene ovenfor. Har de flatbunnet skrog uten kjøl, kan det også virke negativt inn på fartøysikkerheten (sjøverdigheten), men kanskje mer på bevegelsesmønsteret, særlig i krapp sjø.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Bilder og video[rediger | rediger kilde]