Sjøringen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjøringen skulle blant annet gå langs østsiden av Sjøene.

Sjøringen (dansk: Søringen) er et skrinlagt motorveiprosjekt igjennom København fra omkring midten av 1960-årene.

Det var tale om en seksfelts motorveiforbindelse, som var planlagt til å skulle gå fra Lyngbyvejens avslutning ved Hans Knudsens Plads via Nørre Allé og Tagensvej, igjennom noe av Fælledparken og Amorparken videre langs østsiden av Sjøene, over Gammel Kongevej, forbi Hovedbanegården for å ende ved havnen. Sjøene skulle i den forbindelse ha avgitt 30 meter vann fra Fredensbro til Gammel Kongevej. City Plan Vest fra 1958 forutsatte samtidig at Vesterbro ble sanert og ble erstattet av kommersielle høyhus à la deler av Stockholms city.

Sjøringen ble presentert første gang i 1958. I 1959 ble den vedtatt i Københavns borgerrepresentasjon, og deretter i 1964 av Folketinget. Forkjempere var blant andre byplanborgmester Alfred Wassard Jørgensen (K) og overborgmester Urban Hansen (S).

En del forberedelser til prosjektet ble gjennomført; blant annet ble Vibenshus Runddel omdannet fra rundkjøring til veikryss, og eiendommene ved Fredensbro mellom Fredensgade og Søpassagen ble ekspropriert og revet for å gi plass. Området er i dag blitt til Fredens Park. Likeledes ble Fredensbro revet og erstattet av en demning, og da Panum Instituttet ble oppført, ble bygningens fasade utformet som en støyskjerm mot Tagensvej. Også det meste av husrekkene på Lyngbyvej ble revet, mens Galle & Jessen måtte unnvære en del av sin fasade og Lyngbyvejskvarteret sine forhaver.

Trafikkminister Jens Kampmann (S) satte en stopper for prosjektet i 1973. Beslutningen ble støttet av Folketinget, men på tross av dette, fortsatte Urban Hansen og Wassard Jørgensen likevel planene en tid, noe som blant annet medførte den forannevnte ryddingen av området ved Fredensbro. Først 13. juni 1974 erklærte Wassard prosjektet for dødt.