Sjøgata (Mosjøen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjøgata (Mosjøen)
Sjøgata Mosjøen.jpg
Sjøgata
Basisdata
NavnSjøgata (Mosjøen)
BydelByflata
ByMosjøen
KommuneVefsn
Kommunenr1824
TilstøtendeSkjervgata
Jürgensens gate
Peter Bechs gate
Fearnleys gate
Torolfs gate
Strandgata
Elvegata

Map
Sjøgata
65°50′14″N 13°11′17″Ø

Sjøgata i Mosjøen består av Nord-Norges lengste rekke av trehus og -brygger fra 1800-tallet, og er en av byens mest kjente severdigheter. I det historiske bymiljøet finnes det boliger så vel som restauranter, gallerier, museer og forskjellige forretninger. Like nedenfor Sjøgata renner en av landets beste sjøørretelver, det 16 mil lange Vefsna-vassdraget, ut i Vefsnfjorden.

Mye av bebyggelsen i Sjøgata er fredet, og det er lagt vekt på riktig bruk av gamle byggeteknikker, redskaper, detaljer og farger.

Fru Haugans Hotel fra 1794 ligger sør i gaten, og hotellet har en stor og beplantet hage ved elvebredden. Gjesterom og -leiligheter i gamle bygg er å leie gjennom Kulturverkstedet.

Hvert år arrangeres Galleria kunstfestival i Sjøgata.

«Riv alt sammen» het det i reguleringsplanen som Vefsn kommune fremmet i 1970. Høykonjunktur etter krigen ga behov for parkeringsplasser i sentrum av byen, og mange ønsket at Sjøgatas bygninger, som da var gamle og falleferdige, skulle rives. Det oppstod da en god del protester. Beboere og andre interesserte som så en verdi i å ta vare på gaten, mobiliserte til motstand mot riving. Også daværende kronprinsesse Sonja engasjerte seg. Ildsjeler i 1970-årene, blant andre foreningen Lydiabryggas Venner, bidro til at bebyggelsen ikke ble revet. De satte i gang et omfattende arbeid for å restaurere gamle bygninger i opprinnelig stil. En god del offentlige midler ble gitt til dette arbeidet. I dag betraktes prosjektet som en vellykket, da Sjøgata er blitt Mosjøens fremste turistattraksjon. Dessuten er det historiske bymiljøet aktivt brukt av folk og forretningsliv. I 2004 ble Sjøgata-miljøet tildelt Olavsrosa.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sjøgata i Mosjøen v/Kulturverkstedet». Olavsrosa. Arkivert fra originalen 28. februar 2007. Besøkt 15. oktober 2006. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Utnes, Knut: Sjøgata i Mosjøen Sjøgatas Vel, 1971.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]