Sivasj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sivasj
Satellittbilde i naturlige farger av Sivasj
LandUkraina
OmrådeKrim-halvøya og Kherson oblast
TypeLaguner
Areal 2 560 km²
Lengde 200 km
Bredde 35 km
Dybdem (maks)
0,5–1 m (snitt)
TilløpSalgir
UtløpHenitsjesksundet
Del avAzovhavet
Posisjon
Kart
Sivasj
46°05′00″N 34°20′00″Ø

Sivasj eller Syvasj (ukrainsk: Сиваш; russisk: Сиваш; krimtatarisk: Sıvaş) er et omfattende lagunesystem bestående av flere grunne laguner på vestkysten av Azovhavet (nordøstkysten av Krim-halvøya i Ukraina). Lagunesjøen er også kjent som Råtehavet eller Den råtne sjøen (ukrainsk: Гниле Море, Hnyle More; russisk: Гнилое Море, Gniljoe More; krimtatarisk: Çürük Deñiz), på grunn av sin grunne dybde, sitt høye saltinnhold og store fordampningspotensial. Sıvaş på krimtatarisk betyr skitt. Området dekker i alt 2 560 km², er 200 km langt og opp til 35 km bredt. Med landområdene inkludert dekker hele Sivasjsystemet et areal på over 10 000 km². En del av Sivasj tilhører Asov-Sivasj nasjonalpark. Siden november 1995 har sentrale og østlige deler av Sivasj vært vernet som et internasjonalt viktig våtmarksområde i henhold til Ramsar-konvensjonen om vern av våtmarksområder av internasjonal betydning.

Området skjærer nesten Krim-halvøya av fra fastlandet og fungerer som en naturlig grense mellom Den autonome republikken Krim og Kherson oblast som går gjennom Sivasj. Det er skilt fra Azovhavet av det lange (110 km), smale (maks 500 meter) Arabatneset, bare avbrutt i nord av Henitsjesksundet og ved enden av sundet ligger havnebyen Henitsjesk. Perekopeidet skiller Sivasj fra Svartehavet og knytter Krim-halvøya til fastlandet.

Sivasj er ekstremt grunn. På det dypeste er lagunesjøen omkring 3 meter dyp, men i gjennomsnitt bare 0,5 til 1 meter. Bunnen er dekket av et opp til 5 meter tykt lag med mudder (slam). Siden Sivasj er svært grunn blir det raskt varmet opp av solen om sommeren, noe som medfører en råtten lukt, og som har gitt det trivialnavnet «Det råtne sjøen». Av samme grunn er vannet veldig salt. Saltinnholdet i vannet er 22-87‰ og mengden salt er estimert til å være 200 millioner tonn. Flere fabrikker henter mineraler fra Sivasj. Sivasj er et internasjonalt viktig våtmarksområde. Breddene er lave, myrlendte og salte. Om sommeren minker vannivået i Sivasj drastisk og en gold solonets-jord kalt sivasjes av de lokale kommer til syne.

Sivasj kan deles inn i Vest-Sivasj og Øst-Sivasj, som er knyttet til hverandre med Tsjongarstredet. Øst-Sivasj er knyttet til Azovhavet gjennom Henitsjesk eller Henitsjesksundet.

I historien til den russiske borgerkrigen ble Sivasj kjent for den overraskende kryssingen til Den røde armé under Perekop-Tsjonga-operasjonen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]