Hopp til innhold

Simen Hagerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Simen Hagerup
Født17. feb. 1980Rediger på Wikidata (44 år)
Porsgrunn
BeskjeftigelseRomanforfatter Rediger på Wikidata
FarHelge Hagerup
SøskenHenning Hagerup
Linde Hagerup
Bendik Hagerup
NasjonalitetNorge

Simen Børresen Hagerup (født 17. februar 1980 i Porsgrunn) er en norsk forfatter.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Simen Hagerup er sønn av forfatteren Helge Hagerup og Aina Børresen. Han er bror av Bendik Hagerup og halvbror av Henning Hagerup, Espen Hagerup og Linde Hagerup. Han er barnebarn av lyrikeren Inger Hagerup og nevø av forfatteren Klaus Hagerup.[1]

Forfatterkarriere

[rediger | rediger kilde]

Etter Forfatterstudiet i Bø og studier i litteraturvitenskap ved Københavns Universitet debuterte Simen Hagerup i 2004 med Absolutt alt, som han kalte en «tekstsamling».[2]

Sammen med sin bror Bendik Hagerup har han skrevet en opera basert på romanen Moby Dick. Operaen har tittelen «Hvalen eller Moby Dick», og hadde urpremiere på Grusomhetens Teater i Oslo den 7. april 2006.[3][4]

Simen Hagerup kom i 2008 ut med en gjendiktning av tre av lyrikeren Henri Michaux' bøker: Idéogrammes en Chine (1975), Saisir (1979) og Par des traits (1984). Gjendiktningen fikk navnet Streker.

I 2009 ga han ut Grufulle tomromKolon Forlag. Dette er en samling av essays, dikt, fortellinger og kåserier.[5]forlaget Gasspedal ga han i 2012 ut langdiktet Myldr. I 2021 debuterer han som romanforfatter med fantasyboken Jordverv.

Han har virket som litteraturkritiker i Dagsavisen, og stod bak tegneserie-føljetongen Schubert-mann som ble trykket i musikktidsskriftet Parergon.[6]

Per 2017 var han bosatt i Berlin.[7]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ van der Hagen, Alf (2016). Leseren : En samtale med Henning Hagerup. Oktober forlag. ISBN 978 82 495 1750 3. 
 2. ^ «Simen Hagerup». Kolon forlag. Besøkt 7. februar 2017. «Simen Hagerup er født i Porsgrunn i 1980 og er virksom som forfatter, skribent og oversetter. I tillegg til bøker på større forlag har han gitt ut chapbooks og oversettelser samt sittet i forskjellige redaksjonsråd og festivalkomiteer. Han har studert i Bø, København, Paris og Stockholm og er for tiden bosatt i Berlin.» 
 3. ^ «Brødrene Hagerup med hvalopera». Fredrikstad Blad (www.f-b.no) (norsk). 7. april 2006. Besøkt 7. februar 2017. «I dag er det urpremière på operaen "Hvalen eller Moby Dick" på Grusomhetens Teater i Oslo. Operaen, som er basert på Herman Melvilles klassiker "Moby Dick", er laget av komponisten Bendik og forfatteren Simen Hagerup fra Fredrikstad.» 
 4. ^ Flink, Jon Øystein (4. april 2006). «En opera om den hvite hvalen». ballade.no. Besøkt 7. februar 2017. «Romanen Moby Dick ble skrevet av Herman Melville på midten av det nittende århundre. Hundre og femti år etter pruster hvalen velsvømmende inn i årets Happy Days-festival i form av brødrene Hagerups etter hvert myteomspunne operaprosjekt. Den 7. og 8. april kan man se og høre resultatet. Tidligere i år, nærmere bestemt i slutten av selvmordsmåneden januar, traff jeg brødrene på Fire Brødre i Markveien på Grünerløkka for å prate om prosjektet.» 
 5. ^ «Grufulle tomrom». Kolon. Besøkt 7. februar 2017. «I Simen Hagerups nye bok Grufulle tomrom finner vi en blanding av essays og fortellinger, dikt og kåseri. Tekstene, som utgjør en sjangermessig hybrid og en litterær enhet, handler om zombier, om det monstrøse i språket, om leserbrev og litteraturkritikk, kopilovgivningens falitt, Michaux, om språk og makt og om kurbitsmalerne i Falun. Samlingen tematiserer monsteret som idé i alt fra biologien til stilistikken og kan ses som et forsøk på å finne «en form for disproporsjon». Simen Hagerup tegner et bilde av monstrene som tapernes kjemper eller helter, som riddere for det umulige fremskrittet» 
 6. ^ «[NOORD]-serien». noord-serien.org. Arkivert fra originalen 18. februar 2016. Besøkt 7. februar 2017. «Simen Hagerup er forfatter og oversetter. Han har utgitt Absolutt alt (Cappelen, 2004) og Grufulle tomrom (Kolon, 2009) samt Henri Michaux-gjendiktningen Streker (Gasspedal, 2008) og flere håndlagete chapbooks. Han sto bak tegneserieføljetongen Schubert- mann i musikktidsskriftet Parergon, har jobbet som kritiker i Dagsavisen og sitter i Audiaturs festivalkomité.» 
 7. ^ «[NOORD]-serien». noord-serien.org. Arkivert fra originalen 18. februar 2016. Besøkt 7. februar 2017. «Hagerup er født i 1980 og bor i Berlin–Neukölln.» 
 8. ^ NRK (30.12.2004). «Absolutt alt». NRK (norsk). Besøkt 7. februar 2017. 
 9. ^ humans.txt. «Henri Michaux og Simen Hagerup (red.) - Streker - Audiatur bokhandel». audiaturbok.no (norsk). Arkivert fra originalen 7. februar 2017. Besøkt 7. februar 2017. «Simen Hagerup Har gjort et utvalg blant de av Michaux’ sene tekster som kan betegnes som del av «tegnforfatterskapet», og som befinner seg i et semiotisk grenseland mellom skrift og bilde. Bøkene Idéogrammes en Chine (1975), Saisir (1979) og Par des traits (1984) er oversatt i sin helhet, og samlet som Streker.» 
 10. ^ «Grufulle tomrom». Kolon. Besøkt 7. februar 2017. 
 11. ^ humans.txt. «Simen Hagerup - Myldr - Audiatur bokhandel». audiaturbok.no (norsk). Gasspedal forlag. Arkivert fra originalen 7. februar 2017. Besøkt 7. februar 2017. «Simen Hagerups langdikt Myldr stiller grunnleggende spørsmål om voldens plass i sivilisasjons-prosjektet. På 16 sider, som spenner over visjonsdiktning, agitasjon og bruddstykker av erindringspoesi og krigsvitnemål, blir det reflektert over teknologiseringen verden har gjennomgått siden industrialise-ringens begynnelse, og om det finnes noe slikt som et anstendig liv når den globale overklassens privilegier er tuftet på så mye ødeleggelse.» 
 12. ^ «Jordverv». Kolon. Besøkt 7. februar 2017. «Jordverv er romandebuten til Simen B. Hagerup, en fantasybok for voksne og første del i en trilogi. Mystiske krefter trekker pensjonisten Tatjana til en sær og fremmed verden, der menneskene lever i pakt med uforutsigbare åndevesener og forsøker å overleve i skyggen av et fallent storrike. Tatjana slår seg sammen med en lokal fisker og legger ut på en kontinentomspennende reise. Jordverv er en roadmovie, en moderne pikareskroman – både velskrevet og morsom.»