Silplate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nærbilde av silplaten

Silplaten er en del av vannkanalsystemet hos pigghuder. Selve platen er av kalk og ligger litt til side for anus på toppen av dyret hos sjøstjerner og kråkeboller. Silplaten er asymmetrisk plassert, og er den eneste ytre tegnet som avslører at disse dyrene egentlig er tosidig symmetriske dyr.[1] Platens brukes til å filtrere vannet som suges inn i kanalsystemet, og fungerer som en trykkutjevnende ventilen. Vanligvis vil silplaten se ut som en liten rød eller gul knappelignende struktur, eller se ut som en liten vorte, på oversiden av den sentrale delen av en sjøstjerne. I lupe kan man man tydelig se strukturen i overflaten.

Pigghuder har lite muskler, og beveger, spiser og puster ved hjelp av vannkanalsystemet. Dette systemet ligger i umiddelbar kontakt med og er delvis en del av det indre kalkskjelettet. Det fungerer som et hydraulisk system, der sjøvann pumpes rundt i kanalsystemet under trykk. Hoveddelene av vannkanalsystemet er silplaten, steinkanalen, ringkanalen, radiale kanaler, sidekanalene, og sugeføtter. Silplaten lar sjøvann slippe inn i steinkanalen, som står i forbindelse med ringkanalen rundt munnen. Fem eller flere radiale kanaler strekker seg fra ringkanalen, en for hver arm . Fra radialkanalene går det av mange sidekanaler som hver fører til et pedicellarie (sugefot). Hvert fot er en lukket sylinder med muskelvegger, og med en sugeskive ytterst og et pærelignende ampull ved sin indre ende inne i kroppens hulrom.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yadav, D.R. Khanna & P.R. (2005). Biology of Echinodermata. New Delhi: Discovery Pub. House. s. 36. ISBN 8171419488. Besøkt 2. januar 2015. 
  2. ^ Barns, R.D. (1968): Invertebrate Zoology. W. B. Saunders Company, Philadelphia. 743 sider