Silent Aircraft Initiative

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Silent Aircraft Initiative var navnet på en studie utført av universitetene Cambridge og MIT med mål om å finne måter å redusere flystøy så mye at det nesten ville være umerkelig for folk utenfor flyplasser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Programmet ble lansert i november 2003 og har blit støttet av Rolls-Royce, Boeing og Marshall Aerospace.[1][2] Studien har siden blitt finansiert av det britiske finansdepartementet og industripartnere.

Brattere nedstigning[rediger | rediger kilde]

En del av studien var å undersøke om brattere kontinuerlig nedstigning til en flyplass kunne redusere støynivået. I tillegg til teoretisk analyse skulle det utføres feltforsøk med jetfly.

Skrog- og motordesign[rediger | rediger kilde]

En stor del av studien var å utvikle design av motorer og jetpassasjerfly for å redusere flystøy.

Det foretrukne skrogdesignet ble blandet vinge og skrog (blended wing design) med motorene plassert på den oversiden av vingene for å skjerme bakken fra motorstøyen. Siden den blandede vingen er for grunn til tvillingmotorer ble det foreslått et firemotors oppsett.

Det foretrukne motordesignet var en turbovifte med veldig lav spesifikk skyvekraft, altså veldig høyt forhold av forbipasserende luft («bypass»-forhold). Dette gir mindre effektiv eksosgasshastighet (lavere jetstøy) og dermed lavere motoreffisiens, og kan oppnås i landingsfasen ved bruk av en endedyse med variabelt tverrsnitt for å tilpasse viften. Videre kan akustisk behandling i luftinntak og eksosrør minimere støy fra turbomaskinen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]