Hopp til innhold

Siamesiske tvillinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De berømte sammenvokste tvillingene Chang og Eng Bunker (1811–1874) ble født av kinesiske foreldre i Siam (nåværende Thailand) og ble dermed opphavet til betegnelsen «siamesiske tvillinger». Brødrene opptrådte i USA, der de giftet seg og fikk henholdsvis ti og elleve velskapte barn.
Skjematisk framstilling av seks typer sammenvokste tvillingpar fra en bok fra 1573 av Ambroise Paré (1510–1590).
De sammenvokste tvillingbrødrene Lazarus Colloredo og Joannes Baptista Collredo (1617–ca.1645) fra Genova i Italia reiste rundt som en attrakasjon over store deler av Europa. Joannes Baptista, som hang ut fra magen på Lazarus, snakket ikke, hadde lukkede øyne og åpen munn.
Leger som poserer før operasjonen av sammenvokste tvillinger i India ca. 1910.

Siamesiske tvillinger, også kalt sammenvokste tvillinger, er en medfødt misdannelse som består i at to tvillingers kropper henger sammen. Misdannelsen rammer både dyr og mennesker. Betegnelsen skriver seg fra to sammenvokste tvillingbrødre, Chang og Eng (1811–1874), som ble født i Siam (nåværende Thailand), men som siden ble berømte severdigheter i freak shows i USA.

Siamesiske tvillinger oppstår når den befruktede eggcellen ikke deler seg fullstendig som under et svangerskap med vanlige eneggede tvillinger. Sammenvokste tvillinger kan skilles operativt, men bare når hvert av barna har alle livsviktige organer intakt.

I februar 2007 var det første gangen man hadde klart å skille siamesiske tvillinger med felles hjerte og lever. Den 5. april 2007 ble tvillingene vist frem i Thailand. Den ene av de siamesiske tvillingene måtte senere til operasjon når han/hun blir større pga. et hull i hjertet som ikke var veldig farlig. Operasjonen varte i over tolv timer med over 60 eksperter og kirurger.[trenger referanse]

Dyr[rediger | rediger kilde]

Mennesker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]