Chang og Eng Bunker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chang og Eng Bunker
FødtSiam

De berømte sammenvokste «siamesiske tvillingene» Chang og Eng Bunker (1811–1874) fotografert omkring 1865 med koner og to sønner fra sine store barneflokker. Brødrene turnerte på 1830- og 1860-tallet, men levde ellers på en gård i USA.

Chang og Eng Bunker (kinesisk: 昌; pinyin: Chāng, thai: จัน = Chan; kinesisk: 恩; pinyin: Ēn, thai: อิน = In, ofte bare kalt Chang og Eng, født 11. mai 1811, døde 17. januar 1874) var to sammenvokste tvillinger som ble født i Siam (nåværende Thailand). Som voksne var de bosatt i USA. De ble verdensberømte da de turnerte verden rundt på begynnelsen av 1830-tallet som severdigheter i freak shows og på sirkus. Berømmelsen førte til betegnelsen «siamesiske tvillinger» for sammenvokste, eneggede tvillinger.

Eng og Chang framstilt på et maleri fra 1836

Chang og Eng Bunker ble født i byen Samut Songkhram i datidens Siam og hadde kinesiske foreldre. Brødrene var sammenvokst fra brystbeinet til navelen. Også levrene hang sammen, men fungerte likevel som to selvstendige organer. I dag antas det at det hadde vært en enkel operasjon å skille dem.

Chang og Eng ble «oppdaget» av en engelsk handelsmann i 1829 som betalte foreldrene for å vise fram guttene som attraksjon på en verdensturné. De kom dermed til USA, Canada, Karibia, Storbritannia, Frankrike og andre europeiske land der de holdt forelesninger og demonstrasjoner. Da de etter hvert ble løst fra den første kontrakten, skal de ha tjent mye penger og også drevet handelsvirksomhet. Sammen med den kortvokste Tom Thumb, var Chang og Eng en av sirkuskongen P. T. Barnums mest populære «kuriositeter». På tross av berømmelse og økonomisk suksess, sluttet brødrene å turnere og slo seg ned i landlige omgivelser i Nord-Carolina i USA i 1839. Der kjøpte brødrene en gård, husdyr og slaver, og i april 1843 giftet de seg med søstrene Sarah og Adelaide Yates. Chang og Eng fikk ti og elleve velskapte barn hver. Etter et ruinerende eiendomstap som følge av den amerikanske borgerkrigen gjenopptok de turnevirksomheten på 1860-tallet, men uten den suksessen de hadde hatt tidligere. På tross av et krevende liv, personlige utfordringer og innbyrdes uenigheter, skal brødrene skal ha vist høy grad av rettferdighetssans og selvrespekt.

Brødrene besøkte Tyskland i 1870.

Chang og Eng Bunker døde med mindre enn tre timers mellomrom.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]