Si Nakharin vannkraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Si Nakharin med betongdemnngen øverst til høyre, og vannrør med pumpekraftverk midt i bildet. Foto tatt fra toppen av steinfyllingsdammen, sett mot sørvest.

Si Nakharin vannkraftverk, noen ganger kalt Sri Nagarindra, er en demning bestående av en betongdemning og en steinfyllingsdam – Si Nakharin-demningen – hvor vann ledes fra førstnevnte dam til et stort pumpekraftverk i det vestre Thailand, vest for Bangkok. Det ligger i provinsen Kanchanaburi, som grenser til Burma. Vassdraget som demmes opp er Mae Klong, hvor anlegget liger midtveis i den østre tilførselselva Khwae Yai («Kwai»). Hele reservoaret er omkranset av et omland som er vernet med en 1 523 km² stor nasjonalpark – Kheaun Si Nakharin nasjonalpark. 2 km sørvest for kraftverket starter Erawan nasjonalpark.

Installert effekt i kraftverket er 720 MW, derav 360 MW i pumpekraftverket. Årsproduksjonen er ca. 1,97 TWh. Betongdammen i vestenden av reservoarets sørlige begrensning er en rett gravitasjonsdam som er 140 meter høy, mens steinfyllingsdammen i øst er 170 meter høy og 610 meter lang. Mellom disse er det et ca. 10 mål stort naturlig fjellplatå med besøkssenter for anlegget. Reservoaret er på 17 km³ (17 milliarder m³).

Lengre nedre i elva Khwae Yai er det en langt mindre demning – Thung Na-demningen – med et mindre vannkraftverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]