Shu (stat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En senere stat i samme området het også Shu, men omtales gjerne som Shu Han.

Shu (kinesisk: 蜀, pinyin Shǔ; eller 古蜀, Gǔ Shǔ; «gamle Shu») var en oldtidsstat i dagens Sichuan i Kina. Shu omfattet den fruktbare Chengdusletten i det sentrale og vestlige Sichuanbekkenet og i øvre Han-Jiang-dalen. Shu ble i 316 f.Kr. erobret av staten Qin. Hovedstaten var Chengdu.

Historie[rediger | rediger kilde]

Shu fremstår for første gang i kildene som en av forbundsfellene med Zhou da Shang-dynastiet ble styrket, og ved sin deltagelse under slaget ved Muye. Arkeologiske funn viser at Shu var i besittelse av en relativt utviklet militærteknologi, akkurat som de andre Zhou-statene. Likevel stagnerte Shu militært i århundrene etter Muye.

Legendene forteller at Shu til å begynne med var regjert av den mytiske kong Duyu og hans etterfølgere. Senere ble Shu ledet av Kaiming-kongene. Under annen halvdel av Vår- og høstannalenes tid overtok Shu mer og mer Chu- og Ba-statenes kultur. For eksempel kopierte Shu fra Ba skikken om begravelse i vanns. Arkeologiske bevis avdekker også kulturutveksling mellom Shu og de sørlige kulturer i Yunnan og Guizhou.

Når staten Qin klarte å erobre Shu, skyldes det i stor grad at angrepet kunne finne sted langs galleriveier i fjellene mellom statene. De første galleriveier ble bygget i de stridende staters tid (476 f.Kr.-221 f.Kr.).

Litteratur[rediger | rediger kilde]