Shin So-geol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shin So-geol
Født1941Rediger på Wikidata
Død6. sep. 2020Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSkuespiller, pastor Rediger på Wikidata
Utdannet vedHansei University
NasjonalitetSør-Korea

Shin So-geol (신소걸; 辛笑傑, 申笑杰; opprinnelig Jun-Hyeon Shin[1]; født 6. november 1941 i Yesan i Chungcheongnam-do i Korea, død 6. september 2020) var en koreansk komiker som senere ble protestantisk pastor.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jun-Hyeon Shin ble født i Yesan, men vokste opp i Hongseong og Cheonan, også dette i Chungcheongnam-do.

Han debuterte i 1963 som teaterskuespiller, og i 1968 som komiker i TBC Oriental Broadcasting, gikk i 1969 til Seoul Central Broadcasting og i 1972 til MBC Cultural Broadcasting. Denne karrieren var ikke sammenhengende, for fra tidlig 1965 til tidlig 1968 gjorde han militærtjeneste og kjempet i Vietnamkrigen.

I 1982 trakk han seg tilbake fra underholdningsindustrien og begynte på seminar for å utdanne seg til pastor, etter at dette var blitt foreslått for ham av pastor Cho Yong-gi.

I 1989 ble han formann for Taihan nasjonalføderasjon, som organiserte vietnamveteraner. Så ble han anklaget for voldtekt av en bokholder. Selv avviste han det og betraktet anklagen som et utslag av at ambisiøse personer var sinte for at det var han som hadde fått dette ledervervet.

I 1993 grunnla han en ny kirke i Ansan tett ved Seoul. Så flyttet han til Japan, var der i syv år, og ble involvert i svindelvirksomhet. Et av hans menighetslemmer trakk han for retten i Tokyo; Jun-Hyeon Shin tapte (dette var før han endret navn til Shin So-Geol), men betalte ikke tilbake det han var blitt pålagt.

I 2011 grunnla han Full Gospel Woori-kirken i Seongnae-dong i Gangdong-gu i Seoul, og virket som pastor der. Han engasjerte seg også politisk, blant annet i protestene mot at president Park Geun-hye ble tvunget til å fratre i 2017. Han bragte seg selv også i konfliktfylt terreng i presidentvalgkampen i 2019 og i 2020.

Den 15. august 2020 deltok han i Gwanghwamun på en demonstrasjon som krevde president Moon Jae-ins avgang. Da var det mange av de deltagende som ble smittet av koronaviruset. To dager etter Gwanghwamun-prostestene fikk han diagnosen Covid-19, og han døde den 6. september, på Seoul Medical Center.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ “"低質 코미디는 공동책임" 辛笑傑 발표에 박수갈채”. 《동아일보》. 1978년 11월 25일. 2020년 9월 7일에 확인함.