Shigella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shigella er en bakterie som forårsaker infeksjonssykdom. Symptomer på Shigella-forgiftning er diaré, feber, svimmelhet, oppkast, magekramper, forstoppelse og blodig eller slimet avføring. Kraftig diaré kan forårsake uttørking blant de aller minste, eldre og kronisk syke personer. Symptomene inntrer som oftest etter to til fire dager, men det kan ta opptil én uke før de oppstår. Varighet er to til fem dager, i mer sjeldne tilfeller flere uker.

Shigella er en mat-infeksjon hvor smittestoffet kommer fra mennesker eller som en indirekte smitte gjennom forurenset vann eller matvarer. Den rammer hovedsakelig tykktarmen. Symptomene varierer og avhenger av hvilken bakterie-variant som er årsak til sykdommen. Fordi Shigella-smitten ikke kommer fra syke dyr, er ikke shigella en zoonose.

Shigella smitter blant annet gjennom forurenset vann og melk, og forekommer ofte i land med dårligere hygieniske forhold enn i Norge. Men den kan komme til Norge gjennom importerte matvarer fra andre land.

Det finnes antibiotikum som har en kurerende effekt, men det kan være nødvendig å gi intravenøs behandling til de som har kastet opp mye eller hatt kraftig diaré.