Hopp til innhold

Shenzhou 6

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shenzhou 6
KallesignalShenzhou 6
Mannskap2
Oppskyting12. oktober 2005
01:00:03 UTC
BærerakettChang Zheng 2F
Landing15. oktober 2003
20:33 UTC
, Indre Mongolia
Oppdragets lengde4 d 19 t 33 m
Kurs
Inklinasjon42.4
Omløp75
Navigasjon
Forrige oppdragShenzhou 5
Neste oppdragShenzhou 7

Shenzhou 6 (kinesisk: 神舟六号) var Kinas andre bemannede romferd, og den sjette ferden i Shenzhou-programmet siden 1999. Det var den første ferden i programmet med flere ombord i romfartøyet. Ferden ble skutt opp med bæreraketten Chang Zheng 2F.

Mannskap[rediger | rediger kilde]

Resverve-mannskap

Dette var den første romferden for begge. Navnene deres ble offentliggjort til kinesiske og interasjonale medier ca. fem timer før selve ferden. Nie Haisheng feiret sin 41. bursdag i verdensrommet.

Høydepunkter fra ferden[rediger | rediger kilde]

President Hu Jintao var tilstede i kontrollsenteret i Beijing («Beijing Aerospace Control Center») under oppskytingen. Statsminister Wen Jiabao var tilsted på Jiuquan satellittutskytningssenter.

Den første av flere bane-endrende manøvrer ble gjennomført som planlagt 07:54:45, med en 63 sekunder lang tenning av motorene. Etter ca. 1,5 time ble luken mellom landingskapselen og kretsløps-modulen åpnet, og for første gang var mannskapet i stand til å bevege seg over i den andre delen av romfartøyet. Jùnlóng var først inn, mens Haisheng ble værende i landingskapselen. De byttet plass tre timere senere.

13:32 UTC hadde Fei og Nie en 7 minutters lang samtale med sine koner og barn som var i kontrollsenteret. Nie sine døtre sang "Happy Birthday To You".

Mannskapet sin aktiviteter er ikke 100% offentliggjort. Et kjent eksperiment involverte test av mannskapet sine bevegelser i de to ulike modulene av romfartøyet. De bevegde seg frem og tilbake, åpnet og lukket lukene med "større styrke" enn normalen.

Den andre bane-endrende manøveren skjedde kl 21:56 13. oktober. Den løftet banen, og varte i 6,5 sekunder.

15. oktober hadde mannskapet en to minutter lang samtale med President Hu Jintao fra kl 08:29, Under samtalen fortalte Hu at "Moderlandet og folket er stolte av dere. Jeg håper at dere vil utføre deres oppgaver og gjennomføre oppdraget rolig og forsiktig, og vende tilbake i triumf".[1]

Landingen begynte kl 19:44 16. oktober da kretsløps-modulen ble frakoblet fra landingskapselen. Kretsløps-modulen avfyrte sine raketter to ganger 19. oktober for å løfte den til en bane med høyde på 335 km.[2]

Et minutt etter separasjonen ble bremse-rakettene på landingskapselen avfyrt. 20:07 traff kapselen atmosfæren over Kina. Fallskjermene åpnet som planlagt og kapselen landet i Indre Mongolia kl 04:33 (lokal kinesisk tid, 20:33 UTC).[3] Kapselen landet ca. 1 km fra sitt planlagte mål.

Eksperimenter[rediger | rediger kilde]

Det ble annonsert i juli 2006 at Shenzhou 6 ville inneholde et eksperiment som inkludert sperm fra griser i Chongqing[4], men 11. oktober ble det kjent at det ikke skulle gjøres noen eksperimenter på dyr eller plantefrø under ferden. En kinesisk uttalelse sa at hovedfokus for Shenzhou 6 var de fysiske reaksjonene til mannskapet på turen i verdensrommet.[5]

Spekulasjoner, bl.a av Morris Jones som skriver for SpaceDaily.com, har vært at på grunn av informasjon om eksperimenter ombord, var mannskapet mest opptatt av militære oppdrag som bruk av overvåkingskamera.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata