She'eb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
She'eb
LandEritrea Eritrea
RegionNorthern Red Sea
DistriktShe'eb Distriktet
TidssoneEAT

She'eb er en by i Northern Red Sea-regionen i Eritrea. Den ligger på den fruktbare sletten ved foten av den østlige escarpment av det eritreiske høylandet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen var åsted for en massakre under Den eritreiske selvstendighetskrigen. Hele byen ble hevet og brent til grunnen i 1988, og folk som ikke hadde vært i stand til å flykte ble beordret til å montere og deretter overkjørt med tanks, mens de som forsøkte å flykte ble skutt. Massakren drepte ca 400 mennesker, inkludert mange eldre og barn som ikke hadde vært i stand til å flykte på forhånd. Den etiopiske hæren hevdet at byen var beryktet for harboring av eritreiske opprørere.

Byen har kommet siden uavhengigheten til Eritrea i 1991 (de facto) / 1993 (de jure) og er nå åstedet for en blomstrende landbruksnæringen. Den er forbundet med asfaltert vei til havnen i Massawa via Gahtelai og bruker den samme veien, det er et knutepunkt ved landsbyen Shebah med en grusvei avvikling den østlige escarpment til Serejeqa for å koble med Asmara-Keren asfaltveien, og dermed forbinder området med alle tre av Eritreas storbyer.