Shahzad Tanweer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Shahzad Tanweer
Født15. desember 1982
Bradford
Død7. juli 2005 (22 år)
Circle-linjen
Utdannet ved Leeds Beckett University
NasjonalitetStorbritannia

Shahzad Tanweer (født 15. desember 1982, død 7. juli 2005) var en fire mistenkte etter terrorangrepet i London juli 2005. Han antas å ha utløst en selvmordsbombe, eller bragt med seg en tidsinnstilt bombe, på Circle-linjen mellom Aldgate undergrunnsstasjon og Liverpool Street stasjon.

Han ble født i Bradford i England, og var en av fire søsken i en familie av pakistansk opprinnelse. Familien flyttet i 1984 til Leeds. Han tok eksamen i idrettsvitenskap ved Leeds University, og var kjent som en dyktig cricketspiller. Etter studiene var han arbeidsledig, men jobbet noen ganger i en av farens forretninger, en fish and chips-butikk like ved familiens hjem.

Han gikk i moskeen hver dag, og ble ofte sett i tre forskjellige lokale moskeer. Han reiste også på hajj, pilegrimsreisen til Mekka som muslimer forventes å gjøre dersom de har mulighet til det. Selv om han ikke hadde blitt oppfattet som en radikal islamist av venner og familie var det i de siste månedene før terrorangrepet flere tegn på at han begynte å tiltrekkes av slike miljøer. I desember 2004 reiste han til Lahore i Pakistan for et ni måneders islamstudium, men reiste tilbake til England etter bare to måneder.