Seymour Martin Lipset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seymour Martin Lipset
Født18. mars 1922
New York
Død31. desember 2006 (84 år)
Arlington County
Utdannet ved Columbia University, City College of New York
Beskjeftigelse Sosiolog, statsviter, universitetslærer
Parti Socialist Party of America
Nasjonalitet USA
Medlem av National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Democracy Service Medal, W.E.B. Du Bois Career of Distinguished Scholarship award

Seymour Martin Lipset (født 18. mars 1922 i New York, død 31. desember 2006) var en amerikansk politisk sosiolog og statsviter. Lipset var sønn av jødiske innvandrere fra Russland. Han tok doktorgraden i sosiologi ved Columbia-universitetet i 1949 og var den eneste som har vært leder av både American Sociological Association (1992–93) og American Political Science Association (1979–80).

Sentralt i Lipsets forskning står studiet av demokratiets sosiokulturelle og historisk-økonomiske betingelser. Lipset forklarte sammenhengen mellom økonomisk utvikling og demokrati, en innsikt som har gjort ham til en av de mest siterte statsvitere gjennom tidene. Andre temaer som opptok Lipset var fagbevegelser, sosial lagdeling, offentlig opinion, det intellektuelle livs sosiologi, politisk ekstremisme, samt spørsmålet om hvorfor sosialismen aldri fikk skikkelig tak på det nordamerikanske kontinent.

I Norge er Lipset også kjent for arbeidet han og Stein Rokkan gjorde rundt politiske konfliktlinjer, partiformasjoner og velgeradferd i vestlige demokratier.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]