Seve Trophy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Seve Trophy er en golfturnering mellom lag bestående av profesjonelle spillere som representerer Storbritannia og Irland (i politiske ordelag Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland og Irland) og Det europeiske kontinent. Turneringen ble opprettet i 2000 og arrangeres annethvert år. Den er oppkalt etter Seve Ballesteros, historiens mest suksessrike golfspiller fra fastlandseuropa, som var en av initiativtagerne til turneringen. Han bidro sterkt til Europas suksess i Ryder Cup på 1980- og 90-tallet, og ansees som en enestående lagspiller i en hovedsakelig individualistisk sport.

I likhet med den mye eldre Ryder Cup, som spilles mellom USA og hele Europa, er Seve Trophy en lagturnering med matchspill over tre dager, hvorav to dager med par-matcher (det eksakte formatet har variert) og et avsluttende sett med single-matcher den siste dagen. Blant forskjellene er den mindre lagstørrelsen, som er 10 mann, mens den i Ryder Cup er 12 mann, og at det utdeles premiepenger. Spillere er villige til å delta i Ryder Cup uten premiepenger på grunn av turneringens prestisje (selv om de får stor indirekte kompensasjon som følge av den økte fokuseringen), mens Seve Trophy måtte som nyopprettet turnering tilby premiepenger for å tiltrekke seg de beste spillerne.

Hver lag velges ut på følgende måte:

  • De fire ledende valgbare spillerne på verdensrankingen.
  • De fire ledende spillerne på Europatourens pengeliste som ikke er valgt i første alternativ.
  • To spillere valgt av lagkapteinen (wild cards).

Det første alternativet har til hensikt å velge de største stjernene i europeisk golf selv om de sjelden spiller i Europa (i praksis betyr dette at de hovedsakelig spiller på PGA-touren). Det andre alternativet skal favorisere spillere som viser lojalitet til Europatouren, som er en av turneringens sponsorer.

Turneringen spilles i september i de årene det ikke er Ryder Cup. Dette var opprinnelig like år, men fordi Ryder Cup i 2001 ble utsatt på grunn av terrorangrepet 11. september, spilles Seve Trophy nå i odde år. Den arrangeres samme uke som USA, Europas motstandere i Ryder Cup, konkurrerer mot det internasjonale laget i The Presidents Cup. Seve Trophy er en «godkjent spesialturnering» på Europatouren. En uke i tourkalenderen reserveres for turneringen, men premiepengene teller ikke med på pengelisten.

Grunnet en avtale med de franske arrangørene, gikk turneringen i 2009 under navnet The Vivendi Trophy with Seve Ballesteros og i 2011 Vivendi Seve Trophy.

Resultater[rediger | rediger kilde]

År Bane Sted Vinner Taper
2013 Saint-Nom-la-Bretèche Frankrike Fastlandseuropa 15 Storbritannia & Irland 13
2011 Saint-Nom-la-Bretèche Frankrike Storbritannia & Irland 15½ Fastlandseuropa 12½
2009 Saint-Nom-la-Bretèche Frankrike Storbritannia & Irland 16½ Fastlandseuropa 11½
2007 The Heritage Irland Storbritannia & Irland 16½ Fastlandseuropa 11½
2005 Wynyard England Storbritannia & Irland 16½ Fastlandseuropa 11½
2003 Paradores Spania Storbritannia & Irland 15 Fastlandseuropa 13
2002 Druids Glen Irland Storbritannia & Irland 14½ Fastlandseuropa 11½
2000 Sunningdale England Fastlandseuropa 13½ Storbritannia & Irland 12½

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


´´ Golf: Hovedartikkel · Portal · Kategori