Seongjong av Goryeo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seongjong av Goryeo
Hangul: 성종
Hanja: 成宗
RR: Seongjong
MR: Sŏngjong
Konge av Goryeo
Født960
Korea
Død997
Ektefelle Queen Mundeok, Queen Munhwa
Far Daejong
Mor Queen Seonui
Søsken Q28698301, Q12583837, Dronning Heonae, Queen Heonjeong
Barn Queen Wonjeong, Queen Wonhwa
Beskjeftigelse Filosof
Regjeringstid981 - 997

Seongjong av Goryeo (hangul: 성종, hanja: 成宗, rr: Seongjong, mr: Sŏngjong, født Wang Chi (hangul: 왕치, hanja: 王治), født 960, død 997) var den 6. hersker (keiser) av det koreanske kongedømmet Goryeo.

Han var andre sønn av Daejong og barnebarn av Goryeos grunnlegger, keiser Taejo. Han ble keiser etter at Gyengjong abdiserte.

Seongjong satte som sitt mål å reformere Goryeo og gjøre det til et sentralisert konfuciansk monarki. I 983 etablerte han tolv mok-systemet, som ble de administrative regionene i det meste av resten av Goryeo-perioden. Han sendte også utdannede menn til hver mok for å overvåke den lokale utdannelsen. Dette var ment som en måte å integrere det lokale aristokratiet i det byråkratiske systemet.

I 993 invaderte khitanerne Goryeos nordvestlige grense med 60 000 soldater. Minister Seo Hui meldte seg frivillig til å forhandle med khitangeneralen Xiao Sunning. Seo Hui klarte å få khitanene til å gå med på at regionen opp til Yaluelva skulle inkorporeres i Goryeos territorium. Seo Huis dyktige forhandlinger viste godt hans gode forståelse for Goryeos indre anliggender og rikets stilling i regionen.

Khitanene trakk seg så tilbake til området øst for Yalu, og Goryeo gikk med på å oppgi sin allianse med det kinesiske Song-dynastiet. Likevel fortsatte Goryeo sin kontakt med Sòng, og styrket sin stilling ved å bygge festninger i de nylig annekterte nordlige områdene.

Kong Seongjongs fulle navn posthumt[rediger | rediger kilde]

  • Seongjong Gangwi Jangheong Wanghyo Munui Daewang
  • 성종강위장헌광효문의대왕
  • 成宗康威章憲廣孝文懿大王


Forgjenger:
 Gyeongjong av Goryeo 
Koreansk monark
(Huset Wang)
(981997)
Etterfølger:
 Mokjong av Goryeo